reklama

Izraelská armáda uvedla, že použila sílu, aby zabránila narušení izraelské hranice. Dohromady podle Izraele na několika místech u hranice demonstrovalo 13.000 Palestinců. Někteří z nich házeli kameny a zápalné lahve a bylo těžké na ně vidět v důsledku dýmu stoupajícího ze zapálených pneumatik, uvedla izraelská armáda.

Izraelská armáda střílela a použila proti Palestincům také slzný plyn. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze bylo zraněno 248 Palestinců, z toho 120 bylo postřeleno a šest je ve vážném stavu. O život přišel dvanáctiletý chlapec, kterého zabila kulka do hlavy. Dalším dvěma smrtelným obětem bylo 21 let, uvedlo ministerstvo.

Celkový počet Palestinců zabitých od začátku protestů na konci března se tak zvýšil na 177. O život za tu dobu přišel jeden izraelský voják, kterého zastřelil palestinský odstřelovač. V tomto období na sebe rovněž opakovaně útočily radikální hnutí Hamás, které v Gaze vládne, a izraelská armáda. Izrael rovněž musel hasit mnoho požárů polí a lesů, které způsobily balonky s hořlavinami vyslané z Gazy.

Izrael si za použití ostrých nábojů proti účastníkům palestinských protestů vysloužil kritiku značné části mezinárodního společenství, Spojené státy se ale za svého spojence postavily a uvedly, že Hamás zorganizoval protesty s cílem odpoutat pozornost od svého špatného vládnutí a zároveň, aby kryl snahy svých členů prolomit hranici do Izraele. Hamás to odmítá.

Izraelská armáda uvedla, že tento týden již dvakrát zneškodnila nálože, které někdo v Gaze umístil u hranice. Během dneška se podle izraelské armády skupina Palestinců připlížila k hraničnímu plot a házela na vojáky výbušniny, vojáci reagovali střelbou.

Protestující Palestinci se dožadují možnosti vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Zároveň požadují zmírnění blokády, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládl Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.