Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve zříceném letadle EgyptAir má prsty Izrael nebo Západ, zní z Egypta

Airbus A320 společnosti Egypt Air
Airbus A320 společnosti Egypt Air
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Egypt se topí v konspiračních teoriích, které obklopují zřícení letu 804 společnosti EgyptAir, ke kterému došlo minulý měsíc. Mnozí politici a významné osobností ve sdělovacích prostředcích vystoupili s vyjádřeními, podle kterých z neštěstí viní USA a Izrael. Podle nich jde o součást údajného „satanského spiknutí" Západu vůči Egyptu. Informuje o tom server Breitbart.

Bývalý egyptský ministr spravedlnosti Ahmed Suleiman zveřejnil na Facebooku příspěvek, ve kterém tvrdí, že Izrael sestřelil let při vzdušných manévrech, které izraelské letectvo provádělo v řeckém vzdušném prostoru. Jeho slova podpořila i vyjádření novinářů Sameha Al-Laboudiho a Mohameda Al-Muslimaniho, kteří argumentovali tím, že tato nehoda vedla izraelského ministra obrany Mošeho Ja'alona k rezignaci, kterou podal následující den.

„Manévry měly začít ve chvíli, kdy egyptské letadlo vstoupilo řeckého vzdušného prostoru. Letadlo zmizelo 27 minut poté, co izraelské bojové letouny začaly své letecké manévry," napsal Laboudi v egyptském deníku Al-Masri Al-Yawm.

Zabíjte Izraelce a zohavovujte jejich těla

V komentáři který přinesla také agentura Middle East Media Research Institute (MEMRI), novinář Muslimani uvedl: „Někteří analytici tvrdí, že Ya'alon odstoupil, protože odmítl zapojení Izraele do sestřelení egyptského letadla a nepřál si to. Jiní věří, že nebyl dostatečně zapálený pro vojenské manévry ve Středomoří, které způsobily pád dopravního letadla."

Politický komentátor a právník Nabih Al-Wahsh argumentoval na národní televizi, že „špinavá sionistická entita" odpálila raketu, aby sestřelila ono letadlo, a že Ya'alon odstoupil kvůli tomu, že se mu tento plán nelíbil. Vyzval také Egypťany k vytvoření „skupiny smrti", která by měla zabíjet Izraelce a zohavovat jejich těla.

Západ se spikl, aby zničil Egypt

Mezitím jiní učenci prohlašovali, že USA a Británie nesou zodpovědnost za sestřelení letadla - kromě toho, že jsou tyto státy zodpovědné za další kalamity, které zasáhly Egypt v minulém roce – to vše jako součást spiknutí s cílem zničit Egypt.

Mohammed Sabrin, fejetonista oficiálního egyptského deníku Al-Ahram, tvrdil, že sestřelení letu 9268 Metrojet na Sinaji v říjnu 2015, vražda italského studenta Giulia Regeniho, a pád letu EgyptAir jsou propojené události, které mají na svědomí teroristické skupiny, které tvoří žoldáci z USA a Velké Británie.

„Co se děje, je daleko od jakéhokoliv citu nebo dobrých mravů, a je podřízeno zájmům zemí a průmyslově, vojensky a finančně nejsilnější velmoci na světě, tedy USA, a jeho podřízenci, kterým je Británie. Neznají význam soucitu, i když jsou dobří ve vyjadřování soustrasti," napsal Sabrin. Tvrdil také, že Británie a USA poskytují pomoc a podporu teroristickým organizacím, včetně Muslimského bratrstva a Islámského státu, které se zaměřují mimo jiné na Egypt.

Západ chce rozvrátit muslimskou společnost

I další novináři oficiálně obvinili Západ, že podporuje teroristy, jde prý o součást imperialistických plánů týkajících se Blízkého východu. Právě za tímto účelem využívají teroristické skupiny „pod záminkou svobody, demokracie a lidských práv." Podle listu al-Wafd Západ páchá teroristické činy v naději, že „zaseje chaos po celé arabské ummě, a to zejména v Egyptě."

Dva egyptští členové parlamentu rovněž mluví o údajných plánech Západu zničit zemi. Poslanec Suleiman Wahdan řekl, že „je v současné době egyptské veřejnosti jasné, že existuje globální spiknutí proti Egyptu", zatímco jeho kolega Khaled Youssef varoval, že „zahraniční turistické společnosti budou používat tuto katastrofu pro zrušení letů egyptských leteckých společností". Jde prý o „spiknutí proti egyptské ekonomice."

Témata:  Egypt zřícení letadla Egypt Air

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy