reklama

Na veřejnost se podle listu The Washington Post dostanou dokumenty a textové zprávy, jejichž autory jsou čelní představitelé ministerstva spravedlnosti a Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), které prezident v poslední době vytrvale kritizuje. Půjde prý například o SMS vzkazy bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho, kterého Trump loni v květnu odvolal z funkce.

Politologové, kteří se chystají obsah odtajněných písemností pečlivě studovat, označují krok Bílého domu za krajně neobvyklý. Dávají ho do souvislosti se snahou prezidenta zablokovat vyšetřování ruské kauzy, které vede bývalý šéf FBI Robert Mueller. Na vrcholný vyšetřovací aparát USA, stejně jako na ministerstvo spravedlnosti, které FBI řídí, by odtajněné dokumenty mohly vrhnout špatné světlo. "Děly se fakt špatnosti, a teď se o nich svět dozví. Velká věc!" napsal Trump na twitteru.

Trump podle agentury AP mimo jiné nařídil odtajnit dokument, jímž loni v červnu ministerstvo spravedlnosti odůvodnilo svou žádost o odposlech bývalého poradce Trumpova volebního štábu Cartera Page. O podobných žádostech rozhoduje speciální soud, jehož jednání je přísně tajné.

Odtajněna má být elektronická korespondence Comeyho, bývalého náměstka FBI Andrewa McCabea, někdejší právničky FBI Lisy Pageové a jejího milence, agenta FBI Petera Strzoka, a dalších lidí. Jejich jména se v různých souvislostech objevovala v průběhu vyšetřování údajného ruského vlivu na americké volby.