reklama

"Vzhledem ke zjištěním týkajících se potenciálního střetu zájmů jednoho z čelních představitelů členského státu EU, který čelí podezření, že je konečným majitelem firmy, jež pobírá nemalé evropské dotace, musí Evropská komise prošetřit vazby mezi premiérem Babišem a holdingem Agrofert a zajistit, aby byla současná opatření proti střetu zájmů naplněna," uvedl ředitel TI EU Carl Dolan.

Druhý podnět TI se týká podezření na porušení unijních předpisů, podle kterých se osoby podílející se na plnění rozpočtu mají zdržet jakéhokoli jednání, které může uvést jejich zájmy do střetu s finančními zájmy EU. Podle TI je ohroženo nestranné rozhodování o přidělení peněz EU na národní úrovni. Nelze vyloučit střet zájmů v minulosti, kdy byl Babiš ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) ministrem financí, a ani teď, kdy je premiérem.

Babiš podle TI sice není formálně přímo vlastníkem Agrofertu, ale ve vztahu ke svěřenským fondům, do kterých loni v únoru Agrofert vložil, je v takové pozici, která mu umožňuje přímo či nepřímo Agrofert ovládat. TI odkazuje na informace slovenského registru partnerů veřejného sektoru, ze kterého vyplývají jména pěti osob ovládajících Agrofert. Babiš je mezi nimi. Premiér už dříve tvrzení TI označil za nesmysly. Tvrdil, že vložením Agrofertu do svěřenského fondu se vzdal celé firmy a neovlivňuje ji.

"Pokud máme důkazy nezákonného jednání, TI vždy iniciuje přezkum institucí, ať jde o kohokoli. Tento případ má evropský rozměr, střet zájmů premiéra ohrožuje zájmy České republiky při jednání o rozpočtu EU," doplnil ředitel TI ČR David Ondráčka.

První ze dvou podnětů týkajících se možného střetu zájmů Babiše TI odeslala na začátku srpna na Městský úřad v Černošicích. Premiér žije v Průhonicích, které spadají pod Černošice. V něm šlo o střet zájmů v souvislosti s vlastnictvím médií. Vedoucí odboru přestupků černošické radnice Josef Sedláček dnes ČTK řekl, že řízení týkající se premiéra Babiše zatím nebylo ukončeno. Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je přitom zakázáno být ovládající osobou firem, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Pokud úřad shledá porušení zákona, hrozí premiérovi čtvrtmilionová pokuta.

Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Loni zaměstnávala zhruba 33.000 lidí, podobně jako předloni, z toho 22.000 v Česku. Loni se konsolidovaný zisk skupiny Agrofert meziročně snížil o 38 procent na 4,8 miliardy korun. Podle Hospodářských novin získal loni koncern Agrofert na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun.