Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupce chalífy IS dostal v Iráku trest smrti

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Soud v Bagdádu dnes vynesl rozsudek smrti nad zástupcem vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS). S odkazem na soudní zdroje o tom informovala agentura AFP.

Terorista Ismáíl Isáví byl odsouzen k smrti a bude pověšen, uvedl mluvčí iráckého nejvyššího soudu Abdal Sittar Bajrakdar. "(Isáví) zastával několik důležitých funkcí v teroristické organizaci IS," uvedl soud s tím, že radikál měl na starosti fatvy a školní osnovy.

Isáví uprchl do Turecka, když IS přišel o značnou část území v Sýrii. Následně byl ale v únoru letošního roku v Turecku zadržen a byl repatriován do Iráku. Irácké, americké a turecké tajné služby ho pak využily při operaci, jejímž cílem bylo přilákat ze Sýrie do Iráku další vysoce postavené členy IS.

Irácká státní televize v květnu informovala, že v zemi byli zadrženi vysoce postavení členové IS Saddám Džamíl, Muhammad Kadír, Ismáíl Isáví, Umar Karbúlí a Issám Zaubaj, kteří patřili k nejhledanějším lídrům IS. Informaci tehdy potvrdil také americký prezident Donald Trump.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a téměř třetinou Iráku. O tři roky později přišel IS prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Bagdád loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS, radikálové v zemi ale dál páchají krvavé útoky.

Koncem srpna IS zveřejnil po téměř roce první zvukovou nahrávku, na níž hovoří vůdce organizace abú Bakr Bagdádí, o jehož smrti se dlouho spekulovalo. Rusko loni v červnu oznámilo, že vůdce Islámského státu zřejmě zahynul v květnu při ruském náletu u syrské Rakky. Později ale přiznalo, že zprávu stále prověřuje. V září pak americká armáda oznámila, že nepochybuje o tom, že Bagdádí je stále naživu.

Témata:  Islámský stát Irák trest smrti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy