reklama

"Zdravím Koljo. Je nepříjemné a dokonce ostudné být chudá v bohatém Rusku. To je všechno, co jsem chtěla říct," uvedla důchodkyně Alevtina Makarovová z Kemerovské oblasti na Sibiři během debaty s poslancem. Valujev v reakci vyzval nestydět se za chudobu a pomohl si citátem z klasika: "Vasilij Makarovič Šukšin skvěle prohlásil, že není ostuda být chudý, ostuda je být laciný," řekl s tím, že penzistka si tento citát nemá brát osobně, jde o úvahu.

Média okamžitě připomněla, že poslanec podle údajů z parlamentního webu loni vydělal 10,5 milionu rublů (přes 3,5 milionu Kč), zhruba tedy 900.000 rublů měsíčně. Průměrný důchod Rusů činí letos měsíčně 14.100 rublů (asi 4800 Kč), valná část důchodců má však penzi nižší. Příjem menší než životní minimum má 13,2 milionu Rusů, uvedl exministr financí Alexej Kudrin, který je nyní šéfem státních kontrolorů.

Negativní reakce politika zaskočily. Valujev si v rozhlasové stanici Govorit Moskva postěžoval, že jeho výrok byl špatně pochopen a byl vytržen z kontextu. "Pokud se společnost rozhodla reagovat agresivně na Šukšina, co zbývá? Chápejte, někdo to vytrhl z kontextu! Odpovídal jsem asi na nějakou jinou otázku," řekl.

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, ve čtvrtek definitivně schválila návrh zákona o důchodové reformě, který v Rusku zvyšuje hranici penzijního věku - poprvé po skoro 100 letech. Očekává se, že zákon hladce schválí i ruští senátoři a podepíše prezident Putin. U mužů penzijní věk stoupne z 60 na 65 let, u žen z 55 na 60 let. Reforma vyvolala masové protesty a způsobila pokles popularity kremelské strany Jednotné Rusko i prezidenta Vladimira Putina. Podle posledních průzkumů veřejného mínění se proti důchodové reformě staví 75 procent Rusů, schvaluje ji jen kolem deseti procent dotázaných.