reklama

"Loď byla na moři od neděle s 60 lidmi na palubě. Nejméně 34 lidí se utopilo, zdá se, že 26 osob přežilo," řekl agentuře Reuters Joel Millman, mluvčí IOM. Dodal, že informaci má od marockého námořnictva a španělské nevládní organizace Caminando Fronteras.

Aktivistka této nevládní organizace Helena Malenová dnes na twitteru uvedla, že mezi 34 oběťmi jsou dvě děti. "Žádali 24 hodin o pomoc a pomalu umírali," napsala také Malenová na sociální síti s tím, že na lodi bylo 20 žen a tři děti. Migranti pocházeli ze subsaharské Afriky. Podle Malenové jim marocké úřady nepomohly, ač se loď nacházela blízko marockého pobřeží a už v neděli ráno vyslala nouzový signál.

Marocké námořnictvo podle španělského deníku El Público uvedlo, že po lodi s migranty pátralo od neděle. Deník také napsal, že záchranu nabízela i španělská vládní agentura Salvamento Marítimo, která ve Středomoří zachraňuje migranty. Její mluvčí deníku řekl, že kontaktovali marocké úřadu "několikrát" poté, co dostali od organizace Caminando fronteras upozornění na plavidlo v nouzi.

"Nabízeli jsme jim spolupráci při hledání a záchraně této lodi v marockých vodách, ale nedostali jsme odpověď," citoval deník mluvčího španělské záchranářské agentury.

Podle IOM zemřelo v západním Středomoří letos na 360 lidí, kteří se snažili dostat z Maroka či Alžírska do Evropy. To je podle IOM více než dvojnásobek obětí oproti stejnému období loňského roku.