Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie řekla dost. Přijímat bude jen tyto migranty

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Imigrace je dnes jedním z hlavních témat na výroční konferenci britské Konzervativní strany poté, co vláda představila několik svých záměrů. Podle premiérky Theresy Mayové skončí odchodem Británie z Evropské unie upřednostňování přistěhovalců z členských zemí bloku. Vláda chce radikálně snížit roční přírůstek imigrantů omezením přijímání méně kvalifikovaných osob.

Předsedkyně vlády potvrdila, že kabinet se bude držet deklarovaného cíle na čistou migraci ve výši 100.000 lidí ročně. Rozdíl mezi počtem lidí, kteří se za 12 měsíců do Británie přistěhují, a těch, kteří zemi opustí, se přitom za poslední sledovaná období pohybuje kolem 250.000.

Premiérka Mayová dnes zpravodajskému webu BBC řekla, že vysoce kvalifikovaní pracovníci dostanou po odchodu z EU přednost, naopak k občanům EU už budou úřady přistupovat stejně jako ke komukoli jinému. Vláda také hodlá zavést dolní platovou hranici, která má "zajistit, že nebudou (imigranti) soutěžit s lidmi již ve Spojeném království". Ministr vnitra Sajid Javid pak naznačil, že by mohl být zrušen limit na počet víz vydávaných ročně vysoce kvalifikovaným uchazečům o práci v Británii. Momentálně je stanoven na 20.700.

"Prezentovaná imigrační politika uplatňuje výsledek referenda a vrací nám kontrolu nad hranicemi. Zajišťuje, že jednou pro vždy skoncujeme s volným pohybem osob a poprvé za desetiletí bude o tom, kolik lidí může přijít do Spojeného království, rozhodovat britská vláda," řekla televizi Sky News britská premiérka.

Proti spekulacím o potlačování imigrace již dříve vystupovali zástupci britských podniků a průmyslu, vůči novému plánu se už ohradila organizace British Retail Consortium sdružující většinu prodejců v zemi (bráno podle obratu). Sdružení uvedlo, že imigrační politika by měla vycházet z potřeb hospodářství a nikoli zavádět "nahodilou" hranici podle platů nebo schopností.

Mayová ujišťuje, že vláda se bude řídit ekonomickými zájmy a připustila vytvoření výjimky pro pracovníky v zemědělství. Mnoho takových opatření si ale nepřeje. "Když se podíváte na tyto oblasti s nízkou kvalifikací, doufáme, že zde bude možno vytrénovat lidi žijící v Británii, aby místa zaplnili," citoval premiérku list The Guardian.

Do vládních plánů se ihned opřeli zástupci opoziční Labouristické strany. Podle stínové ministryně vnitra Diane Abbottové limit na čistou migraci jen "démonizuje" zájemce o práci v Británii. "Premiérka oznámila konec volného pohybu osob, jako by to bylo vzrušující nové opatření," poznamenal poslanec David Lammy. Podle něj by dodržení cíle na 100.000 přistěhovalců ročně poškodilo britské zdravotnictví a další veřejné služby.

Témata:  Velká Británie EU

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy