Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církev přestřelila? Manuál o slušném chování vyvolal bouři nevole

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Chilská katolická církev se omluvila za dokument, který zveřejnilo na internetu minulý týden arcibiskupství v Santiagu de Chile. Popisovalo v něm zásady dobrého chování a vyjmenovávalo praktiky, jichž se mají církevní představitelé vyvarovat, aby se nedopouštěli zneužívání nezletilých. Text vzbudil vlnu nevole na sociálních sítích a některé z obětí ho kritizovaly jako urážlivý. Arcibiskupství ho poté stáhlo, informovala dnes agentura AP.

Dokument nazvaný "Instrukce, jak podpořit dobré chování a zdravé pastorální soužití" podepsal santiagský arcibiskup Ricardo Ezzati, který je sám podezřelý, že v minulosti kryl zneužívání nezletilých kněžími.

Text na devíti stránkách popisoval, jak se mají církevní představitelé k dětem, nezletilým a zranitelným osobám chovat. Velkou část dokumentu tvořilo vyjmenování činností, jichž se mají církevní představitelé vyvarovat. Jako příklady nežádoucího chování příručka uváděla například "plácání po hýždích nebo sahání na genitálie či na prsa dětí, nezletilých či zranitelných osob". Vyvarovat se podle textu měli kněží i příliš těsných objetí, spaní vedle dětí či nezletilých, poskytování masáží, objetím zezadu či líbáním na ústa.

Dokument vzbudil velkou kritiku na sociálních sítích a některé z obětí ho kritizovaly jako urážlivý a ponižující. "Je potřebný manuál k tomu, aby věděli, jak se mají chovat?" napsal například jeden muž na twitteru. "Je to bizarní a děsivý dokument. Ukazuje nebezpečné smýšlení chilských biskupů," komentovala příručku Anne Doyleová z organizace, která pomáhá obětem zneužívání kněžími.

Chilská katolická církev se v posledních několika letech potýká se skandálem kolem zneužívání dětí a nezletilých některými církevními představiteli, tyto skutky navíc dlouhá léta církev bagatelizovala či dokonce kryla. Kvůli tomu letos v květnu nabídli všichni chilští biskupové papeži rezignaci poté, co si je papež František pozval do Vatikánu. Zatím přijal papež rezignaci sedmi z nich.

Podle agentury AP je v Chile nyní vyšetřováno přes 120 případů sexuálního zneužívání nezletilých církevními představiteli. Asi nejznámější je kauza chilského katolického kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých a zakázal mu církevní činnost. Zneužívání se Karadima dopouštěl už v 80. letech minulého století.

Kritice čelil i papež František, který se dlouho (ještě letos v lednu) zastával Karadimova blízkého spolupracovníka biskupa Juana Barrose, podezřelého z krytí případů zneužívání. Letos v dubnu papež František připustil, že "vážně pochybil" při posuzování kauzy zneužívání kněžími v Chile, a požádal oběti o odpuštění.

Témata:  církev sexuální zneužívání Chile děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy