Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rakousku objevili popel obětí z koncentračního tábora Mauthausen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Při stavebních pracích u nádraží na severu Rakouska se našel zřejmě popel obětí nacistického koncentračního tábora v Mauthausenu. Oznámily to dnes rakouské ministerstvo vnitra a Rakouské spolkové dráhy (ÖBB), na jejichž pozemku k nálezu došlo. Kromě popela stavební dělníci narazili také na kostry. V Mauthausenu zahynulo i několik tisíc Čechů a Slováků.

Popel, jenž podle všeho patří obětem nacistické hrůzovlády, se našel při stavbě u nádraží v hornorakouské obci Lungitz, která leží nedaleko míst, kde stál koncentrační tábor Mauthausen a jeho tři pobočky pojmenované po vesnici Gusen. Dělníci ovšem nejprve narazili na kostry, které archeologové datovali do doby pozdní Římské říše nebo raného středověku.

Z vrstvy popela, která podle archeologů zřejmě patří obětem nacistické zvůle, odebrali vědci vzorky a nyní je zkoumají v laboratoři. Kromě univerzity ve Vídni se na hledání původu popela s dochovanými částmi lidských ostatků podílí také památník v bývalém koncentračním táboře Mauthausen, rakouská židovská obec a rakouský Mauthausenský výbor. Ředitelka památníku Barbara Glücková ujistila, že se s ostatky bude zacházet s "nejvyšší možnou citlivostí a pietou".

Pobyt v Mauthausenu nepřežilo 119.000 lidí. Vzhledem k blízkosti k někdejšímu Protektorátu Čechy a Morava a Slovenskému státu bylo v táboře vězněno také mnoho Čechů a Slováků, více než 4000 jich tu zahynuly. Zemřel zde například písničkář Karel Hašler, po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zde byli popraveni příbuzní parašutistů Josefa Valčíka a Jana Kubiše. Vězněn tu byl například i pozdější československý prezident Antonín Novotný.

Témata:  Rakousko koncentrační tábory

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.