Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Haiti zasáhlo silné zemětřesení, zemřelo nejméně 11 lidí

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nejméně jedenáct obětí si vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu večer (v noci na dnešek SELČ) zasáhlo Haiti. Agentuře AFP to dnes řekl mluvčí haitské vlády. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,9 stupně. Na severu země se zřítilo několik domů i část kostela ve městě Plaisance, informovala agentura AP.

Epicentrum otřesů leželo v moři pouhých 19 kilometrů severozápadně od města Port-de-Paix na severozápadě ostrova Hispaniola. Ohnisko zemětřesení leželo v hloubce 11,7 kilometru.

Mluvčí haitské vlády Eddy Jackson Alexis agentuře AFP potvrdil informace místních médií, podle kterých zahynulo v důsledku zemětřesení jedenáct lidí. Nejvíce jich zemřelo ve městě Port-de-Paix.

Podle haitského úřadu civilní ochrany utrpěly při zemětřesení také desítky lidí zranění. Domy se zřítily kromě Port-de-Paix také ve městě Gros Morne a v obci Chansolme. Ve městě Plaisance se zřítila část katolického kostela i dům stojící v jeho blízkosti. Otřesy byly citelné i v hlavním městě Port-au-Prince, kde ale žádné větší škody nenapáchaly.

Prezident Haiti Jovenel Moise vyzval na twitteru obyvatele své země, aby zachovali klid.

V roce 2010 postihlo chudý karibský stát zemětřesení o síle 7,2 stupně. V jeho důsledku zahynulo kolem 230.000 lidí a na 300.000 dalších osob bylo zraněno. Řada lidí, které tehdejší otřesy připravily o střechu nad hlavou, dosud žije v nouzových přístřešcích.

Témata:  Haiti zemětřesení

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.