reklama

Incident se stal poblíž obce Ičňa v Černihivské oblasti východně od ukrajinské metropole přibližně ve 3:30 místního času (2:30 SELČ). V tamních skladech bylo podle ministerstva obrany uloženo 88.000 tun zbraní a munice, hlavně raket pro protivzdušnou obranu. Každou vteřinu se podle očitých svědků ozývají dva až tři silné výbuchy.

zdroj: YouTube

K explozi došlo ve skladišti číslo šest pokrývajícím plochu 700 hektarů. Uzavřen byl vzdušný prostor v okruhu 20 kilometrů, ale experti tvrdí, že explodující munice může zasáhnout objekty vzdálené až 25 kilometrů. Ohroženo je 30 obcí, v nichž žije 20.000 obyvatel, evakuována byla zatím zhruba polovina z nich.

Na ukrajinských sociálních sítích se šíří spekulace, že incident je dílem diverzní skupiny vyslané z Ruska. Armádní expert Jurij Butusov na facebooku napsal, že diverzní skupina k útoku použila dron a chystá se udeřit na některý ze 14 dalších ukrajinských muničních skladů. Policie nicméně oznámila, že událost vyšetřuje jako nedbalostní trestný čin.

Ukrajinská armáda, která na východě země bojuje se separatisty podporovanými Moskvou, má v posledních letech s výbuchy muničních skladů neblahé zkušenosti. Loni v září bylo evakuováno na 30.000 lidí po požáru a sérii výbuchů ve vojenské základně u obce Kalynivka ležící 190 kilometrů jihozápadně od Kyjeva, kde se podle místních médií nachází největší muniční sklad v zemi.