Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouská vláda dál odmítá zákaz kouření v hospodách

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň - Rakouská vláda odmítá vypsat referendum o zákazu kouření v restauracích, kavárnách a hospodách. Postavila se tak proti přání iniciativy Don't smoke, která pod petici za lidové hlasování shromáždila 881.569 podpisů, informovala dnes agentura APA. Vicekancléř Heinz-Christian Strache v minulosti uvedl, že je ochoten uvažovat o vypsání referenda v případě, že odpůrci kouření v restauračních zařízeních shromáždí 900.000 podpisů.

Zástupci Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ), které tvoří koaliční vládu kancléře Sebastiana Kurze, odmítli, že by se referendum o kouření v restauracích mohlo konat. Poukázali přitom na vládní program, do nějž Svobodní loni prosadili, že tehdy plánovaný absolutní zákaz kouření v platnost nevstoupí. V březnu rakouský parlament schválil zákon, na základě kterého je možné zapálit si ve vyhrazených oddělených prostorech restauračních zařízení.

Vicekancléř Strache, který je sám náruživým kuřákem, na počátku roku naznačil, že by se o otázce mohlo znovu hlasovat v závazném referendu, pokud by se odpůrcům podařilo pod peticí shromáždit 900.000 podpisů.

Iniciativě Don't smoke, za kterou stojí Vídeňská lékařská komora a organizace pomáhající lidem trpícím rakovinou, se ale podařilo v zákonné lhůtě shromáždit jen 881.569 podpisů. Podle organizátorů tím byl nicméně cíl "fakticky" splněn.

Peticí iniciativy Don't smoke se nyní bude zabývat rakouský parlament, který musí projednat každou petici, pod níž se podepíše více než 100.000 lidí. Navzdory velké podpoře ale zákonodárci nemusí přijímat ve smyslu petice žádná opatření.

Opoziční strany odmítnutí vlády vypsat plebiscit kritizují. Podle nich je načase, aby Rakousko přestalo být považováno za "popelník Evropy". Především FPÖ, která dlouhodobě prosazuje posílení prvků přímé demokracie, opoziční politici vyčítají, že ignoruje "jasný signál" ze strany voličů.

V Rakousku, které je podle statistik na třetím místě v počtu kuřáků v Evropské unii, podle místního ministerstva zdravotnictví ročně zemře na následky konzumace tabákových výrobků 13.000 lidí.

V Česku začal protikuřácký zákon, který zavedl absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách, platit na konci loňského května.

Témata:  Rakousko kouření restaurace

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.