Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Investigativní skupina Bellingcat dál pátrá: Lékař GRU Miškin dostal od Putina řád

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Alexandr Miškin, lékař ve službách ruské vojenské rozvědky GRU, který se pod jménem Alexandr Petrov údajně podílel na travičském útoku proti Sergeji Skripalovi, byl stejně jako jeho druh Anatolij Čepiga vyznamenán titulem Hrdina Ruska. Uvedla to dnes na svém webu mezinárodní investigativní skupina Bellingcat. O vyznamenání rozhodl zvláštním dekretem prezident Vladimir Putin.

Miškin se v roce 1979 narodil v zapadlé obci Lojga na severu Ruska, která nemá žádné silnice a se světem ji spojuje jen úzkorozchodná jednokolejka. Vojenskou lékařskou školu vystudoval se specializací pro ruské námořnictvo. Po přestěhování do Moskvy byl přihlášen na adrese, kde ho podle investigativců z Bellingcat nikdo nezná.

Ruská kontrarozvědka FSB údajně v minulých týdnech kontaktovala bývalé Miškinovy spolužáky z vojenské školy a varovala je, aby skutečnou totožnost "Alexandra Petrova" neprozradili.

Vyznamenání od prezidenta Miškin podle lidí ze svého okolí dostal za "činnost vztahující se k okupaci Krymu nebo ke svrženému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovičovi", uvádí Bellingcat. Janukovyč byl na Putinův pokyn během protivládních bouří v Kyjevě v roce 2014 tajně přepraven na Ruskem kontrolovaný Krym.

Podle Romana Dobrochotova, který se na pátrání po Miškinově totožnosti podílel, předal lékaři GRU vyznamenání osobně Putin. Fotografii této ceremonie prý investigativci našli v domě Miškinovy babičky, u níž ve vsi Lojga vyrůstal.

Miškinovu skutečnou identitu odhalila i skupina ruských blogerů Conflict Intelligence Team. Ke zjištění je přivedly veřejně dostupné dokumenty o převodu osobního automobilu v loňském roce. Prodejcem byl Anatolij Čepiga, kupcem Alexandr Miškin.

Vyznamenání, stejně jako jeho kolega Čepiga, dostal Miškin v listopadu 2014. Krátce nato se, opět stejně jako Čepiga, přestěhoval do bytu v moskevském mrakodrapu za 350.000 dolarů (téměř osm milionů korun). Byt nekoupil, byl mu podle oficiálních záznamů přidělen.

Bellingcat uvádí, že podle expertů přítomnost lékaře při útoku proti Skripalovi může být standardním postupem při operacích toho druhu. "Buď měl zajistit, aby jed byl použit účinně, nebo měl zabránit náhodné intoxikaci útočníků," napsala investigativní skupina.

Skripal a jeho dcera Julija útok armádním jedem novičok přežili, žijí na neznámém místě v Británii a spojení s ruskými úřady ani s příbuznými v Rusku neudržují. Do styku s novičokem se v červenci v Salisbury náhodně dostala chudá tulačka Dawn Sturgessová, která na následky otravy zemřela. Její partner kontakt s látkou přežil.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Sergej Skripal

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy