Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oblíbenou turistickou destinaci zpustošily bleskové povodně, zemřelo nejméně pět lidí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nejméně pět lidí zemřelo a pět dalších se pohřešuje kvůli bleskovým záplavám, jež na středomořském ostrově Mallorca v úterý vyvolal prudký déšť. Dva z mrtvých jsou Britové. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. V oblastech postižených živlem zasahují necelé dvě stovky vojáků a záchranářů. Na Mallorku má dnes přiletět španělský premiér Pedro Sánchez.

O dvou mrtvých Britech informovovala v rozhlase Antonia Bauzaová zástupkyně starosty města Sant Llorenc, kde spadlo nejvíce srážek. Městečko leží zhruba 60 kilometrů východně od hlavního města ostrova Palma de Mallorca, ve vnitrozemí a fakticky na druhé straně turisticky hojně navštěvovaného ostrova.

Další dvě oběti byli místní občané, řekla Bauzaová stanici Cadena SER. Posledního mrtvého nahlásilo pobřežní město S'illot, které od Sant Llorenc dělí necelých 11 kilometrů.

Do oblasti bylo dnes nasazeno 80 vojáků a sedm vozidel vojenské zásahové jednotky, kteří se přidali ke stovce záchranářů.

Nejméně ve třech dalších městech byly uzavřeny škol, stovky lidí našly nouzové přístřeší ve sportovních zařízeních.

Španělský meteorologický ústav uvedl, že na některých místech ostrova v úterý napršelo za čtyři hodiny až 22 centimetrů. Dnes ústav očekává silné srážky ve východní části Iberského poloostrova.

Témata:  povodně Mallorka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy