Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Británie se asi nezúčastní fóra v Rijádu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Spojené státy a Británie zvažují, že kvůli kauze zmizelého opozičního saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího se nezúčastní připravované investiční konference v Rijádu. Dnes o tom s odvoláním na své zdroje informoval portál BBC. Ekonomickému fóru v Rijádu, které hostí korunní princ Muhammad bin Salmán a které je letos plánováno od 23. do 25. října, se kvůli jeho významu říká pouštní Davos.

Americký ministr financí Steve Mnuchin a britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox podle BBC vyhodnocují, zda na konferenci pojedou. Foxův mluvčí oficiálně řekl, že ministrův program na dotčený týden ještě není hotov. BBC také uvedla, že diplomaté USA a Evropské unie diskutují o společném kritickém prohlášení, pokud se prokáže, že za Chášakdžího zmizením stojí Rijád, jak naznačuje Turecko.

Americký prezident Donald Trump již uvedl, že Rijád bude přísně potrestán, pokud má Chášakdžího na svědomí. Nelíbí se mu ale návrh na zbrojní sankce, jak někteří američtí politici navrhují, neboť by to podle prezidenta vedlo k poškození pracovních míst v USA a k podpoře zbrojního exportu Číny a Ruska.

Chášakdží je nezvěstný od 2. října, kdy vstoupil do budovy konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, aby získal dokumenty kvůli plánovanému sňatku. Podle představitelů Saúdské Arábie konzulát krátce poté opustil. Podle tureckých činitelů a novinářovy snoubenky, která čekala v osudný den venku, ale z budovy již nevyšel. Turecko od začátku vznáší podezření o vraždě, Rijád to ale popírá.

Provládní turecký list Daily Sabah v sobotu napsal, že tajné služby mají nahrávku z Chášakdžího chytrých hodinek Apple Watch, ze které vyplývá, že byl vyslýchán, mučen a nakonec zavražděn. Záznam z hodinek se podle deníku automaticky přenesl do novinářova telefonu, se kterým jeho snoubenka čekala před konzulátem. Experti, které média kvůli této zprávě oslovila, ale vyjádřili pochyby o tom, zda se synchronizace dat z hodinek skutečně podařila.

Témata:  USA Velká Británie Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy