Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec střídání času nebude? Objevil se zásadní problém

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Členské státy EU nesouhlasí s předsedou Evropské komise Junckerem v otázce změny střídání času. Státy si stěžují, že nemají dostatek detailů o tom, jak by změna probíhala. Podle předsedy Komise by změna střídání času mohla nastat v dubnu příštího roku.

Evropská komise plánovala zrušení střídání času ještě před nastávajícími volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční 5. května příštího roku. Zástupci některých členských států s návrhem Komise nesouhlasí. Stěžují si, že Komise představila jen hrubý návrh změn, který postrádá detailní rozbor. Schválení takovéto změny je dle nich nemožné stihnout do dubna, píše Politico.

Jeden ze zástupců řekl: „Komise nám předložila nekompletní návrh legislativy a řekla: My už jsem práci udělali, teď je to na vás,“ stěžuje si. Jednotlivé země musí do 31. března 2019 oznámit Bruselu, jaké je jejich stanovisko. Státy si mají vybrat, jestli preferují letní nebo zimní čas.

To znamená, že jednání musí probíhat rychle. Komisařka pro dopravu Violeta Bulc již v září oznámila, že Portugalsko, Kypr, Polsko by chtěly letní čas. Zatímco Finsko, Dánsko a Nizozemsko preferují zimní. Žádné oficiální stanovisko však nebylo prozatím dojednáno. Jedinou zemí EU, která by chtěla zůstat u střídání času je Řecko.

Země chtějí více času, aby mohly být případné změny ve všech státech detailně prodiskutovány. To může trvat týdny až měsíce. Navíc se chtějí země koordinovat se svými sousedy, aby ve změně času nebyly zmatky.

Komise vysvětluje svůj postoj a naléhání na rychlost v legislativním procesu okolo změny ve střídání času tím, že v průzkumu na toto téma, se 84% z 4,6 milionu respondentů vyjádřilo pro zrušení střídání.

Zástupci některých členských států však namítají, že respondenti v průzkumu nebyli vybírání rovnoměrně. Průzkumu se účastnilo okolo 3 milionu Němců, zatímco třeba Italů jen 20 tisíc.

Členské státy by také chtěly více informací o tom, jaký dopad bude mít konec střídání času na různé oblasti včetně dopravy nebo finančnictví.

Témata:  změna času EU Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.