Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Falešný poplach? Dohoda o brexitu stále není hotová

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Dohody o brexitu zatím nebylo dosaženo, dozvěděli se na dnešním jednání v Bruselu velvyslanci 27 členských zemí EU mimo Británie. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva unijní diplomatické zdroje. Server Politico.eu přitom nedlouho předtím tvrdil, že dohoda, která zajistí bezpečný odchod Británie z evropského bloku, je na světě, a odvolával se na tři diplomatické zdroje.

Náznaky, že při vyjednávání o brexitu došlo k posunu, se objevily dříve během dne, když vyšlo najevo, že britský ministr pro brexit Dominic Raab dnes zamířil na předem neohlášenou cestu do Bruselu. Podle zdrojů ČTK se ale oběma stranám zřejmě zatím nepodařilo vyřešit problém okolo režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Raab dnes jednal v Bruselu s hlavním unijním vyjednavačem o brexitu Michelem Barnierem. Ten údajně následně velvyslancům sdělil, že dohody zatím dosaženo nebylo. A na veřejnost se dostaly i informace, že se ruší pondělní schůzka takzvaných "šerpů", tedy zástupců premiérů, kteří měli rovněž řešit brexit.

Příští týden se v Bruselu uskuteční summit šéfů států a vlád EU, který předseda Evropské rady Donald Tusk označil za "okamžik pravdy pro brexitová jednání". Británie má EU opustit 29. března příštího roku.

Barnier tento týden prohlásil, že dohoda o vystoupení Británie z evropského bloku je z 85 procent hotová a může být dokončena do středy 17. října, tedy ještě před unijním summitem. Dodal, že stále ještě zbývá vyřešit palčivou otázku volné hranice mezi unijní Irskou republikou a Severním Irskem, které jako součást Spojeného království Evropskou unii v příštím roce na konci března opustí.

EU podle Barniera dělá vše, aby kontroly zboží překračující severoirskou hranici byly co nejméně komplikované. Dít by se tak mohlo na trajektech, v přístavech či přímo v továrnách.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.