reklama

Podle zdrojů francouzských médií se skupinka agresorů nejdříve pustila do konfrontace "bez fyzického kontaktu". Mladší hoch poté nasedl na skútr 17letého kamaráda, který je ve vyšetřování veden jako svědek, avšak byl z něj shozen a na zemi čelil "ostrému násilí".

Chlapec zemřel v neděli večer na zástavu srdce vyvolanou "masivním plicním otokem", popsal závěry pitvy deník Le Monde. Podle zdroje AFP měl zesnulý už dříve se srdcem problémy. "Parta kluků se hádala a pustila se do jednoho, který měl jistou slabost a na tu umřel, takový tragický scénář se nám rýsuje," citovala AFP jiný zdroj blízký vyšetřování.

Vyšetřování odhalilo, že dvě skupiny ze sousedících čtvrtí si v osudný den prostřednictvím aplikace Snapchat domluvily sraz, "aby se porvaly". Skupina pozdější oběti se prý dala na útěk poté, co od druhé strany přišla palba z paintballové zbraně, 13letý chlapec ale upadl a zůstal pozadu, načež došlo k první konfrontaci. Když se jeho kamarádi vrátili, byl údajně v obklíčení čtyř osob.

Prokuratura města Bobigny na okraji Paříže uvedla, že ačkoli měl zbitý středoškolák v nemocnici problémy s mluvením, policistům ještě stihl vypovědět, že "byl napaden". Čtveřice obviněných byla podle AFP policii známá v důsledku krádeží, užívání drog a násilného chování.

K případu se v úterý vyjádřil i nový ministr vnitra Christophe Castaner. "Mladý muž je mrtvý a to je nepřijatelné," prohlásil o "extrémně závažném činu", který podle něj souvisí s "rivalitou mezi partami". AFP pak citovala nejmenovaného policistu a znalce poměrů v oblasti na severovýchod od centra Paříže, podle nějž podobný typ incidentů není nový, přičemž motivy násilných činů jsou často velmi malicherné.