reklama

Bilderberg je slovo, které možná většina populace ani nezná. Některé lidi ale zase naopak doslova zvedá ze židle. A to ty, kteří věří, že nás všechny, tedy celé lidstvo, ovládá hrstka mocných s hrůznými plány. Tu se říká, že chtějí lidi očipovat, jindy sterilizovat, také třeba práškovat letadly (chemtrails) nebo otrávit očkováním.

V pojetí konspirátorů jde o celosvětové spiknutí elit, kteří za zavřenými dveřmi (a pod přísnou ochranou policie) kují pikle nebo přinejmenším "jednají o nás bez nás". Svým způsobem je to trochu i pravda.

Bilderberg Group, Klub Bilderberg nebo Konference Bilderberg. Tak se tomuto setkání politiků, finančníků, průmyslníků a dalších světově významných osobností říká. Setkání se koná každoročně, místo i pozvaní se obměňují a z výsledků těchto jednání neexistují žádné výstupy. Téměř nikdo z lidí, kteří se kdy setkání Bilderbergu účastnili, žádné detailní podrobnosti nikdy neprozradil.

Historie skupiny Bilderberg sahá až do roku 1954. Tehdy se konala první z desítek těchto konferencí, a to právě v hotelu Bilderberg u Arnhemu v Nizozemí. Tak také získaly tato konference své jméno. První setkání elit iniciovalo hned několik politických osobností tehdejší doby. Důvodem údajně byl rostoucí antiamerikanismus v Evropě a obavy z něj. Proto se tedy sešli politici, průmyslníci, novináři a významní podnikatelé, aby odporu vůči Americe čelili a posílili "atlanticismus", tedy dobré vztahy svobodné části Evropy a Ameriky.

Protože se toto "rande mocných" osvědčilo, scházejí se od té doby pravidelně každý rok. Jak už bylo řečeno, výsledky jednání nejsou veřejně nikdy k dispozici. O tom, co zase Bilderberg "upekl", se spíše jen spekuluje. Bilderberg údajně například zásadně ovlivnil vznik jednotné evropské měny eura, což je na rozdíl od spikleneckých teorií docela dobře představitelné.

I letos se setkání účastní elity nejrůznějších oborů. Pozvání přijali významní politici a persony politického života: jsou to tři premiéři, čtyři ministři financí nebo třeba šéfka Mezinárodního měnového fondu. Za svět obchodu lze jmenovat třeba generální ředitele společností Google, Shell, Deutsche Bank nebo firmy BP. Přijedou i někdejší šéfové CIA a MI6 a mnoho dalších světových osobností.

A témata jednání za zavřenými dveřmi? Samozřejmě Brexit, tedy otázka, zda Britové opustí nebo neopustí EU a k čemu by to případně vedlo. Řešit se nepochbyně bude i migrace, která také spadá pod aktuální události v Evropě. Na programu jsou i dopady levné ropy na vývoj světa, situace na Blízkém východě, v Rusku či USA.

V historii se jednání Bilderbergu účastnilo také pět pozvaných Čechů. Byli jimi bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, někdejší velvyslanec ČR při NATO Karel Kovanda, poradce prezidenta Havla Michael Žantovský, ředitel odboru Havlovy kanceláře Jiří Pehe a dvakrát mezi elity zavítal i Karel Schwarzenberg.

Letos se konference poprvé koná za bývalou Železnou oponou - v Drážďanech, v hotelu Taschenberg Kempinsky. A očekávají se už tradiční protesty a demonstrace. Fotografové už zachytili připravenou policejní techniku - vodní děla, obrněnce i betonové a kovové zátarasy.