Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN kritizuje Irsko. Prý ponižuje ženy

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin - Výbor pro lidská práva OSN se sídlem v Ženevě ve své dnešní zprávě kritizuje potratový zákon, který platí v Irsku. Prý je krutý, diskriminační a ponižuje ženy.

"Irská vláda nesmí strkat hlavu do písku a musí si uvědomit, že tuto otázku musí řešit," sdělil ředitel irské pobočky mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Colm O'Gorman.

Silně katolické Irsko má nejpřísnější zákon proti potratům ze všech 28 zemí Evropské unie. Umělé přerušení těhotenství umožňuje pouze v případě, že by pokračující těhotenství ohrozilo život ženy. To je ale podle expertů často těžké posoudit a irští lékaři ze strachu z postihu raději potraty umožňují jen výjimečně.

Zdravotní důvody při vývoji plodu, znásilnění a další možné důvody, na jejichž základě by mnohé ženy chtěly uměle potratit, zákon zcela zakazuje. Tisíce irských žen tak ročně podstupují interrupci v zemích, kde je to povoleno.

Průzkumy od roku 2013 ukázaly, že většina obyvatel Irska je pro povolení umělého přerušení těhotenství ženám, jejichž plod je nějak poškozen, nebo které přišly do jiného stavu při znásilnění či incestu.

Témata:  Irsko potraty OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.