Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa v ohrožení? Mrtví uprchlíci jsou zahanbující, tvrdí Rychetský

JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.
JUDr. Pavel Rychetský, právník a předseda Ústavního soudu ČR.
Foto: Reprofoto ČT

Hrozbou pro současnou Evropu je podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského národní a etnická sebezahleděnost a xenofobie. Rychetský to řekl v projevu u příležitosti 100. výročí Československa v rekonstruovaném sněmovním sále Ústavního soudu, který si zároveň připomíná 25 let činnosti. Další řečník, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) varoval před ukvapenými změnami ústavy na základě společenských nálad.

Rychetský zmínil, že Československo bylo "dobrá značka", která mnohde ve světě dosud žije. Stát podle předsedy Ústavního soudu zažil v uplynulých 100 letech rychlé vzestupy a o to bolestnější pády, okamžiky národního i občanského vzepětí, ale také selhání. "Nejednou jsme zavírali oči před křivdami," konstatoval Rychetský.

Hovořil také o evropské integraci a měnícím se vztahu obyvatel kontinentu k evropskému projektu. Negativně jej podle Rychetského ovlivnila ekonomická a poté i migrační krize. "Za reálné nebezpečí pro současnou Evropu považuji vzrůst národní a etnické sebezahleděnosti, xenofobie, někdy dokonce i antisemitismu," uvedl Rychetský.

Pohled na mrtvé uprchlíky vyplavené na středomořské pláže obsazené evropskými turisty označil Rychetský za zahanbující memento. Miliardy posílané autoritativním režimům to nevynahradí, míní předseda Ústavního soudu.

Podle Štěcha by horní komora parlamentu měla bránit ukvapeným změnám ústavy, jimiž by někteří politici mohli reagovat na společenské nálady. Politici jsou někdy ochotní zajít daleko, varoval Štěch. Shromáždění se zúčastnili současní i minulí ústavní soudci, další představitelé justice a politici.

Témata:  Pavel Rychetský Ústavní soud ČR soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy