reklama

Dva balíčky byly zaslány demokratické člence Sněmovny reprezentantů Maxine Watersové z Kalifornie, která - podobně jako další adresáti - patří k terčům kritiky prezidenta Donalda Trumpa. Ten ji svého času označil za "osobu s výjimečně nízkým inteligenčním kvocientem", s intelektem zastydlým "někde v půli 60. let", připomněla agentura AP.

Jedna zásilka byla podle Watersové zachycena v třídírně pošty v Los Angeles, druhá ji byla zaslána do washingtonské kanceláře.

Vyšetřovatelé se také pokoušejí vystopovat zásilku, o které se domnívají, že byla adresován Obamově viceprezidentovi Joe Bidenovi, uvedla agentura Reuters.

Celkem bylo podle ní zachyceno nejméně osm podezřelých balíků. Žádný z balíčků nevybuchl, nikdo nebyl zraněn. Nikdo se k odeslání nepřihlásil.

Prezident Donald Trump odsoudil hrozbu politického násilí, vybídl k větší zdvořilosti v politice a vyzval média k ukončení nepřátelství. "Chceme, aby všechny strany vycházely společně v míru a harmonii," prohlásil na volebním shromáždění ve Wisconsinu.

Vybízení k harmonii nicméně podle AP poněkud neladilo s prohlášeními prezidenta, který opakovaně líčil své politické soupeře jako zločince a obviňoval je, že zničí zemi, pokud za dva týdny ovládnou Kongres.

Úřady zatím neuvedly žádný motiv odesilatele balíčků, nicméně okamžitě vzplály debaty, nakolik drsná a osobní rétorika nepřispěla k potenciálně nebezpečnému politickému ovzduší. Trumpovi kritici vyčítají prezidentovi jeho tón. Prezident ale žádnou odpovědnost nepřipustil. To média podle něj "musí zastavit nekonečné nepřátelství a neustálé negativní a často falešné útoky a příběhy".

Trump často označuje příběhy, které se mu nelíbí, za falešné, a novináře za "nepřátele lidu". Politické soupeře, kteří se snažili zabránit jeho kandidátovi stát se soudcem nejvyššího soudu, označil za "zlo", připomněla AP.

Ve Wisconsinu se nicméně Trump podle ní zdržel své obvyklé litanie urážek. Namísto toho s davem žertoval: "Normálně křičím, že chtějí socialistické převzetí!" prohlásil. "Teď říkám, že chtějí socialistické převzetí," dodal profesorským tónem. "Snažím se být hodný," vysvětlil.