Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně vznikne unikátní továrna. Roboti v ní budou vyrábět sami sebe

Roboti jsou už nyní běžnou součástí našich domácností. Bude jich ale víc, a musí se o ně mít kdo starat
Roboti jsou už nyní běžnou součástí našich domácností. Bude jich ale víc, a musí se o ně mít kdo starat
Foto: Pixabay

Švýcarská strojírenská společnost ABB plánuje postavit v Číně továrnu, ve které budou roboti vyrábět roboty. Investice do továrny v Šanghaji má činit 150 milionů USD (3,4 miliardy Kč), informovala společnost. Čína je největším trhem průmyslových robotů.

Továrna by měla zahájit výrobu do konce roku 2020. Bude vyrábět roboty pro Čínu, ale i pro vývoz do dalších asijských zemí. Čína je pro ABB druhým největším trhem po USA.

Čína zvyšuje používání robotů, protože platy pro zaměstnance rostou. Země se tak rozhodla konkurovat levnějším zemím větší automatizací. Loni se jeden ze tří prodaných robotů na světě prodal v Číně. Podle ABB Čína koupila téměř 138.000 robotů.

Nová továrna ABB bude využívat software, který zajistí, aby lidé a roboti mohli bezpečně pracovat v těsné blízkosti. Nasazen zde bude i robot YuMi, který je určen k práci po boku lidí.

Průmysloví roboti firmy ABB se mimo jiné používají při výrobě automobilů či montáži elektronických přístrojů. V šanghajském závodě se mají vyrábět roboti určení pro řadu průmyslových odvětví. Firma neuvedla, kolik bude mít nový závod zaměstnanců. Pouze oznámila, že závod zvýší počet svých robotických zaměstnanců, kterých má nyní v Číně více než 2000, napsala agentura Reuters.

Témata:  Roboti Čína

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.