Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska míří do Prahy. Sejde se se Zemanem a zúčastní se předávání vyznamenání

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Slovenský prezident Andrej Kiska se dnes v Praze zúčastní pietního aktu na Národním památníku na Vítkově či večerního slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Vyplývá to z programu slovenského prezidenta zveřejněného na jeho internetových stránkách. U příležitosti návštěvy k 100. výročí od vzniku Československa ho také čeká setkání s českým protějškem Milošem Zemanem.

Kiska zahájil svůj dnešní program v Bratislavě položením věnců k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Kiska i šéf parlamentu Andrej Danko při této příležitosti označili Štefánika za přední osobnost v dějinách země. Další program Kisku podobně jako další slovenské politiky včetně premiéra Petera Pellegriniho čeká v Praze.

V 10:30 se spolu se Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO), Pellegrinim či ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) zúčastní pietního aktu na Vítkově. O hodinu později položí věnec u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech.

Odpoledne se Kiska setká s bývalou generální ředitelkou Slovenského národního divadla a nynější šéfkou Opery Národního divadla a Státní opery Silvií Hroncovou či slovenským zpěvákem Miroslavem Žbirkou. Program v Praze uzavře podvečerním jednáním se Zemanem a ve 20:00 účastí na ceremoniálu na Pražském hradě, kde Zeman předá státní vyznamenání.

Oficiální oslavy založení společného státu Čechů a Slováků jsou na Slovensku naplánovány na úterý, kdy si země připomíná výročí přijetí Martinské deklarace, kterou se v roce 1918 slovenští představitelé přihlásili ke vzniku samostatného československého státu. Oslav v Martině na severu země se zúčastní vedoucí politici ČR i Slovenska.

Témata:  Andrej Kiska Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy