reklama

Pro rezoluci hlasovalo 189 ze 193 členských států, proti byly pouze USA a Izrael. Moldavsko a Ukrajina se hlasování neúčastnily. Rezoluce má jen symbolický význam, není nijak vymahatelná a protikubánské embargo může zrušit jen americký Kongres.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová označila hlasování za ztrátu času. "Náš důvod pro embargo je a vždy byl ten, že Kuba upírá svobodu a základní lidská práva kubánskému lidu," dodala Haleyová.

Spojené státy proti této rezoluci hlasovaly pokaždé s výjimkou roku 2016, kdy se americká delegátka z rozhodnutí tehdejšího prezidenta Baracka Obamy hlasování zdržela. Obama totiž v roce 2015 po více než půlstoletí obnovil diplomatické vztahy s Kubou, proces usmiřování ale jeho nástupce Donald Trump zastavil.

Zákaz vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin, zavedla v říjnu 1960 vláda prezidenta Dwighta Eisenhowera rok a půl po vítězství kubánské revoluce a poté, co kubánská vláda mimo jiné znárodnila i majetek zahraničních firem. V lednu 1961 přerušily USA s Kubou diplomatické styky a rok nato uvalily embargo na veškerý obchod s Kubou.