reklama

Na Schulhofově osudu Petříček ilustroval, jak rozdílné období dnes Evropa zažívá. "Neměli bychom to brát jako automatické," konstatoval ministr. Šanghaj si podle něj zaslouží poděkování za to, že uprchlíky přijala.

Šanghajské muzeum židovských uprchlíků obsahuje expozici o životech Židů, kteří byli nuceni opustit Evropu kvůli blížícímu se holokaustu a rozhodli se za své útočiště vybrat právě Šanghaj. Muzeum se nachází v bývalé synagoze ve čtvrti Chung-kchou, která je známá především tím, že od roku 1943 zde byli nuceni žít Židé, kteří se do Šanghaje přistěhovali po roce 1937. Díky tomu se jí začalo přezdívat šanghajské ghetto.

Petříček je s dalšími třemi ministry součástí delegace prezidenta Miloše Zemana, která dnes přicestovala do Číny. Zemanův program začíná večerní recepcí pořádané čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, v pondělí zahrnuje i jejich bilaterální jednání.

S prezidentem Petříček cestou do Číny probíral, jak by česká politika vůči Číně měla vypadat. "Vnímám Čínu jako velmi významného partnera, s kterým je třeba vést pragmatický a otevřený dialog o všech stránkách našich vztahů," řekl českým novinářům. Zmínil společné ekonomické zájmy, lidská práva podle něj do dialogu také patří.

Země jako Německo či Nizozemsko jsou podle něj příkladem, že lze prosazovat ekonomické zájmy a současně vycházet z jasných hodnot a principů. "Věřím, že jsme schopni vyvážit naše ekonomické zájmy a naše hodnoty," konstatoval.

Petříček po nástupu do funkce zdůraznil, že v oblasti diplomacie chce obecně klást důraz na lidská práva, téma podle něj musí být i součástí dialogu s Pekingem. V pondělí se sejde se svým čínským protějškem Wangem I. "Chtěl bych s ním hovořit o celé škále témat včetně lidských práv," zdůraznil.