Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující průzkum: Němečtí školáci nevěří, že se holokaust odehrál. Kdo jsou Židé nevědí

SS-Leibstandarte
SS-Leibstandarte "Adolf Hitler" v Mnichově (1935).
Foto: IMAGO

Mnichov - Mladí němečtí školáci nevědí, kdo to jsou Židé a Romové. Ukázal to průzkum Mezinárodního ústředního institutu pro mládež a vzdělávací televizi (International Central Institute for Youth and Educational Television - IZI) v Mnichově.

Zatímco polovina školáků ve věku od 6 do 12 let slyšela slovo „Žid", jen třetina je schopná vysvětlit, co to znamená. Jedná se přitom o slovo, které je součástí většiny učebních osnov základních škol. U dětí, kteří nemají rodiče s vysokoškolským vzděláním, je větší pravděpodobnost, že nebudou vědět, co termín znamená, zjistila studie.

Okolo poloviny školáků ve věku 8-9 let ví, že Židé byli pronásledováni během druhé světové války, pouze jeden z pěti (18%) si je ale jistý tím, že se jedná o historický fakt. U školáků v letech 12-13 naprostá většina (94%) ví, že Židé byli pronásledováni během druhé světové války, jen 58% si je zcela jistých, že se jedná o historický fakt.

Podle ředitelky IZI Mayi Götzové mají školáci věku odpovídající povědomí o muslimech, ale jen minorita ví o Romech. Polovina školáků ve věku 6-13 let nikdy neslyšela slovo Rom předtím. Pokud o Romech slyšeli, pak většinou jako o cikánech, tj. v hanlivém významu.

V rámci studie „Předsudky, rasismus, extrémismus" IZI se dotázal asi 840 dětí ve věku od šesti do 13 let po celém Německu ohledně jejich znalosti těchto termínů a na ně navázaných témat. Podle IZI jsou výsledky z edukačního hlediska „kontroverzní“ a „znepokojivé“ neboť nedostatek kontaktů a podvědomí o uvedených skupinách může vyústit ve vznik předsudků.

Témata:  Německo židé II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy