Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Archeologové našli v Egyptě hrobky plné mumifikovaných zvířat

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Archeologové v Egyptě objevili sedm hrobek, které obsahovaly desítky mumií koček spolu s dřevěnými sochami zobrazujícími další zvířata a ptáky. O objevu dnes novináře informoval generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí. V hrobkách nacházejících se v oblasti Sakkára nedaleko Káhiry byly rovněž vůbec poprvé nalezeny i mumie skarabeů, napsala agentura AP.

Většina nalezených sošek zobrazovala kočky, což dokazuje, jakou úctu staří Egypťané těmto zvířatům prokazovali. Další zobrazovaly lva, krávu či sokola. Pokud jde o zvířecí mumie, tehdejší obyvatelé Egypta kočky a jiná zvířata uctívali a přípravě jejich cesty k posmrtnému životu věnovali náležitou péči. Zvířata podle všeho mumifikovali stejně důkladně jako lidi.

Všechny předměty byly objeveny za uplynulých šest měsíců. Navíc když se v oblasti chystalo zveřejnění objevů, archeologové nalezli ještě další dveře do hrobky, která je dosud uzavřená, uvedl Vazírí. Experti ji plánují otevřít v několika následujících týdnech.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Témata:  Egypt archeologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy