reklama

Charles byl prvním následníkem trůnu, který chodil do školy a na univerzitu - základní vzdělání získal na internátní škole v Gordonstounu v severním Skotsku a dále má titul bakaláře historie na Cambridgeské univerzitě.

Potom sloužil u letectva a námořnictva, má licenci pilota vrtulníku. Po odchodu z armády ustavil v roce 1976 Nadaci prince Charlese, jež pomáhá handicapovaným v Británii, a dosud pomohla víc jak 870.000 lidí sehnat zaměstnání či vzdělání.

Charles, povahou spíše klidný muž s typicky britským smyslem pro humor se podle všeho výborně doplňuje se svou druhou manželkou a dlouholetou láskou Camillou. Tato temperamentní žena ho poprvé oslovila již v mládí na zápase v pólu legendární větou: "Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka - co s tím uděláme?"

Princ Charles Philip Arthur George se narodil v Buckinghamském paláci v centru Londýna. V roce 1981 se oženil s Dianou Spencerovou. Pohádková svatba, kterou v přímém přenosu sledovaly miliony lidí po celém světě, však páru štěstí nepřinesla.

Manželství, z něhož vzešli dva potomci, princové William a Henry, se počátkem 90. let rozpadlo a v srpnu 1996 bylo oficiálně rozvedeno - po letech strastiplných manželských problémů.

Diana obviňovala Charlese z toho, že odmítl ukončit vztah se svou dlouholetou milenkou Camillou. Charles uvedl, že si stále uchovával svoji víru v manželství, "dokud se nenávratně nerozpadlo".

Po tragické smrti princezny Diany v roce 1997 Charles přestal před veřejností skrývat svůj dlouholetý blízký vztah s Camillou, kterou si v dubnu 2005 vzal za manželku v civilním obřadu na windsorské radnici Guildhall.

Titul prince waleského byl Charlesovi udělen v roce 1958 (korunován byl ale až v červenci 1969). V dubnu 2011 se stal nejdéle čekajícím následníkem trůnu v britské historii, kterým je od roku 1952. Byly mu tři roky, když se jeho matka Alžběta stala královnou, a čtyři, když ji slavnostně korunovali.

Není příliš známo, že Charles rád maluje, přesto vystavoval a prodal mnoho děl a též publikoval knihy o malování. Na jeho obrazech jsou většinou krajinky či hrady, nikdy "nic, co se hýbe", jak prohlásila dealerka jeho obrazů Anna Hunterová, podle které princ nejraději tvoří v plenéru. Též sbírá modely aut a nejvíce si libuje v britské značce Aston Martin.

Jeho zájem o architekturu jej několikrát zavedl i do ČR. Naposledy v roce 2010 se kromě Prahy podíval i do Brna a navštívil také ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. V roce 2000 si prohlédl barokní zahrady pod Pražským hradem a v Brně slavnostně zahajoval výstavbu Technologického parku.