Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko v hledáčku médií. Evropský tisk nemůže kauze s Babišem uvěřit

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Přijde klub populistů z východní Evropy o jednoho ze svých členů, ptá se dnes ve svém článku věnovaném vládní krizi v Česku francouzský list Les Echos. Vývoji kolem českého premiéra Andreje Babiše se dnes věnovala například i německá agentura DPA, podle které kauza Čapí hnízdo otřásá českou politickou scénou. Politické situaci v Česku se dnes věnuje například i rakouská agentura APA či evropský server Politico.

Za neuvěřitelné označil Les Echos odhalení, která přinesl server Seznam Zprávy. Čtenáře francouzský list informoval, že Babišovi hrozí vyslovení nedůvěry, a "klub populistů z východní Evropy" by tak mohl přijít o jednoho ze svých členů. Koho považuje za další členy, server Les Echos neuvedl.

Dění kolem českého premiéra, které ve svém článku přibližuje, označuje Les Echos za "vpravdě filmový scénář". Server nicméně pochybuje, že Babišova vláda nakonec padne, neboť ministerského premiéra podle něj podporuje značná část obyvatel Česka i prezident, kterého server chybně označuje za Milana Zemana.

Politické turbulence v Česku německému publiku dnes podrobně vysvětlila také agentura DPA. Odhalení kolem údajného únosu premiérova syna podle ní "otřáslo politikou v Česku". Babiš je nyní "pod masivním tlakem" a jeho dnešní vyjádření ke kauze označila agentura za "emotivní".

O vývoji aféry Čapí hnízdo dnes informovala také rakouská agentura APA, jejíž článek převzala řada rakouských médií včetně veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ORF. Podle APA to, jak hlasování o důvěře vládě dopadne, záleží především na tom, jak se k situaci postaví vládní sociální demokracie (ČSSD). Připomíná zároveň, že ve straně předsedy Jana Hamáčka se už dlouho ozývají hlasy, které volají po odchodu z vlády.

Kauzy Čapí hnízdo si dnes všímají také evropské servery, například euronews či Politico. Druhý jmenovaný web informuje mimo jiné o české parlamentní opozici, která "ukázala vzácnou jednotu" a vyzvala Babiše, aby odstoupil. Politico cituje také člena ODS a europoslance Jana Zahradila, podle kterého je Babiš "svým způsobem chromá kachna, protože jeho věrohodnost a důvěryhodnost jsou těžce poškozeny".

Vládní krizi v Česku, kterou vyvolalo video se synem předsedy vlády z prvního manželství, popsala čtenářům také španělská agentura EFE, která připomněla, že Babiš je jedním z nejbohatších lidí své země.

Témata:  Andrej Babiš noviny a tisk

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy