reklama

Aktivistky měly na hrudi nápisy odsuzující údajnou legalizaci fašismu a "národní ostudu". Účastníci frankistické manifestace na náměstí Plaza de Oriente, kde Franco pronášel své projevy, se pokusili ženy napadnout, informovala AFP.

Manifestující, kterých bylo podle policejních odhadů 200, měli vlajky, deštníky i kravaty v barvách frankistické a falangistické strany a provolávali slogany jako "Španělsko se brání!" a "Národní jednota!".

Každoroční vzpomínková akce letos spadá do období, kdy se socialistická vláda Pedra Sáncheze snaží splnit svůj červnový příslib exhumovat Frankovy ostatky z mauzolea v Údolí padlých u Madridu.

Podle vlády ostatky diktátora nemohou spočívat v mauzoleu, kam ho stále chodí uctívat jeho nostalgičtí stoupenci. Franco má být znovu pohřben na méně okázalém místě.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008 a proslulo akcemi svých polonahých aktivistek na Ukrajině a v Rusku a také v západní Evropě. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem "úplného vítězství nad patriarchátem", ale nepovažuje se za feministické.