Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se těsně před summitem EU sešla s Junckerem

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Britská premiérka Theresa Mayová dorazila dnes večer do Bruselu, kde se po 18:00 SEČ sešla s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Schůzka se koná v předvečer mimořádného summitu, kde by mělo 27 zemí unie podpořit v minulých měsících, dnech a hodinách dojednané texty související s britským odchodem z EU 29. března 2019.

Mayová a Juncker se sešli také jen několik hodin poté, co se vyjednávačům podařilo vymyslet způsob, jak vyřešit na poslední chvíli vznesené španělské požadavky související s postavením britského Gibraltaru a vyjednáváním smluv o budoucnosti vzájemných vztahů.

Mayové vláda už 585 stran dohody o brexitu podpořila, premiérku ale čeká klíčový úkol, kterým je schválení smlouvy ve skeptickém britském parlamentu. Mnoha britským poslancům, včetně těch z vládní konzervativní strany, podoba dojednaných textů vadí, protože ve snaze udržet co nejhladší vzájemný obchod zemi v některých ohledech od EU neodstříhává úplně.

Na straně sedmadvacítky se po nedělním politickém potvrzení šéfy států a vlád 27 zemí už potíže s podporou textů nečekají.

Dohodu o vystoupení ještě musí stvrdit europarlament a v souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterým se brexit řídí, následně formálně odsouhlasit Rada EU, tedy členské země. Dohoda se týká věcí souvisejících se samotným brexitem, včetně ustavení přechodného období do konce roku 2020 a v případě potřeby o rok či dva déle.

V takto získaném čase chtějí Londýn a EU27 dojednat smlouvy o budoucích obchodních vztazích či o spolupráci v obraně a bezpečnosti. Ty by měly být hotové tak, aby mohly "naskočit" a začít platit bezprostředně po konci přechodného období.

Znamená to, že pokud britský parlament smlouvu o brexitu potvrdí, čekají obě strany v následujících letech složitá vyjednávání. Jejich rámec určí 26 stran společně dojednané politické deklarace, kterou šéfové států a vlád v neděli také podpoří.

Příprava textu deklarace se vlekla do poslední chvíle. Posun nastal teprve ve čtvrtek, po středečním narychlo svolaném bruselském jednání mezi Junckerem a Mayovou.

Britskou premiérku dnes večer čeká ještě schůzka s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Témata:  Jean-Claude Juncker Summit EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy