Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie uklízí po sobotních demonstracích. Dát město do pucu zabere tři dny

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

K úklidu "nejkrásnější ulice na světě", pařížské třídy Champs-Elysées, bude po sobotní demonstraci proti zvýšení cen pohonných hmot a ekonomickým reformám prezidenta Emmanuela Macrona zapotřebí dvou až tří dnů, uvedla dnes francouzská stanice BFMTV na svém webu. K úklidu trosek po potyčkách demonstrantů s policejními těžkooděnci byla dnes nasazena i těžká technika.

"Krajinu po bitvě" podle reportérů dnes ráno lemovaly vyvrácené semafory, vrak shořelých vozidel a rozbité výlohy. Všude leží vypálené granáty se slzným plynem. Utrpěla i slavná restaurace Fouquet's. Na stovce metrů ulice demonstranti vytrhali dlažební kostky, které pak házeli po příslušnících pořádkových silách.

Od prvních hodin dnešního dne se do úklidu pustily bagry, čistící vozy a další technika. Ale podle BFMTV úklidové čety čeká dlouhá dřina, než vše dají do pořádku.

"Mám dojem, že tu byla válka," povzdychla si starostka pařížského osmého obvodu Jeanne d'Hauteserre v rozhlasové stanici Francie Info nad zdevastovanou třídou.

Pařížská prefektura se v bilanci sobotní demonstrace v hlavním městě nakonec dopočítala 24 zraněných, včetně pěti policistů, z nichž jeden má popálené slabiny, uvedl web BFMTV. Podle listu Le Parisien policie v Paříži zadržela 103 lidí; 101 z nich skončilo v cele.

Témata:  Francie Paříž demonstrace ve Francii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy