reklama

"Nejsem diktátor, bohužel, ale slibuji, že se vynasnažím, abychom dosáhli třetího kroku po honorárním konzulátu a Českém domě (v Jeruzalémě), a můžete hádat, co ten třetí krok bude," řekl Zeman. Je prvním českým politikem, který hovořil v Knesetu k izraelským poslancům.

Hned na úvod prohlásil, že chce vyjádřit solidaritu s Izraelem a židovským lidem. Připomněl tři události z minulosti, kdy se evropské země otočily k Izraeli zády. Za jednu z nich označil fakt, že nedávno vystoupila v Evropském parlamentu "teroristka z Palestiny". "Je to ostuda pro Evropský parlament i pro všechny Evropany," uvedl.

"My, Evropané, a nyní nemluvím o Americe, hovořím o Evropské unii, jsme někdy zbabělci a více se zdráháme. Zní to velmi nezdvořile? Ale je to řečeno přímo," řekl Zeman a dodal, že "je nezbytné vyjadřovat vždy solidaritu s Izraelem, protože zrada Izraele představuje zradu nás samotných".

V sále během projevu, který Zeman pronášel v angličtině, chyběla zhruba třetina zákonodárců. Izraelská média již dříve informovala, že poslanci Společné kandidátky, což je koalice čtyř arabských parlamentních stran, se rozhodli řeč českého prezidenta bojkotovat. Svůj krok odůvodnili tím, že Zeman se staví proti vzniku palestinského státu podle hranic z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako jeho metropolí.

Z galerie řeč sledovaly desítky členů české delegace i izraelští novináři. Prostředí v izraelském parlamentu bývá někdy dosti bouřlivé, nicméně při Zemanově vystoupení projevovali přítomní pouze souhlas a na závěr tleskali vestoje. Izraelský deník The Times of Israel podotkl, že Zemanova řeč byla na zahraniční návštěvu nezvykle krátká, trvala jen necelých osm minut.

Netanjahu v Knesetu označil českého prezidenta za "velkého lídra, který hájí pravdu". "Dojal jste nás, když jste ve svém projevu k sedmdesátiletému výročí založení Izraele řekl 'příští rok v Jeruzalémě'," řekl izraelský ministerský předseda na Zemanovu adresu. "Byl jste jedním z prvních vůdců této generace, který uznal Jeruzalém za izraelské hlavní město," dodal.

Zemanův mluvčí na twitteru uvedl, že prezident dnes obdržel z rukou ministra pro Jeruzalém Zeeva Elkina významné vyznamenání Obránce Jeruzaléma. "Slavnostnímu aktu, který proběhl v Knesetu, byl přítomen izraelský premiér Benjamin Netanjahu a další představitelé Státu Izrael," napsal mluvčí.

Zeman do židovského státu přiletěl v neděli. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla a večer se setkal s podnikateli. Dnes ho ještě čeká státní večeře. V úterý poobědvá s premiérem Netanjahuem a odpoledne slavnostně otevře Český dům v Jeruzalémě.

Český dům bude sloužit jako první krok k přesunu ambasády této východoevropské země, jedné z nejpřátelštějších k Izraeli na evropském kontinentu, z Tel Avivu do Jeruzaléma, poznamenal k návštěvě izraelský deník The Jerusalem Post.