Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bush starší? Jeho odkaz bude navždy vytesán do dějin, reagují politici na úmrtí exprezidenta

USA
USA
Foto: Pixabay

Bývalý americký prezident Bill Clinton na zesnulém prezidentovi USA Georgi Bushovi starším obdivoval jeho vrozenou slušnost a oddanost manželce Barbaře. Clinton to uvedl v prohlášení vydaném v reakci na zprávu o Bushově smrti. Jednačtyřicátý prezident Spojených států zemřel v pátek večer v Houstonu ve věku 94 let. Na jeho úmrtí reagoval i nynější první pár USA Melania a Donald Trumpovi, jejich předchůdci Michelle a Barack Obamovi a mnoho politiků.

Clinton, který Bushe porazil ve volbách v roce 1992, napsal, že bude "navždy vděčný" za přátelství, které ho s Bushem pojilo. Cenil si na něm "vrozenou a skutečnou slušnost" a také oddanost manželce Barbaře a celé rodině.

Clinton rovněž připomenul mimořádně dlouhou Bushovu kariéru ve veřejné službě - roky strávené v armádě, v Kongresu, OSN, v Číně, Ústřední zpravodajské službě (CIA) a v úřadech viceprezidenta a prezidenta. Ani po odchodu z prezidentského úřadu veřejnou službu zcela neopustil a zapojil se do pomoci obětem cunami v Asii nebo Američanům zasaženým hurikánem Katrina, dodal Clinton, který se na této pomoci podílel.

Hillary and I mourn the passing of President George H. W. Bush, and give thanks for his great long life of service, love and friendship. I am grateful for every minute I spent with him and will always hold our friendship as one of my life’s greatest gifts. https://t.co/1CYdrIeKmz

— Bill Clinton (@BillClinton) 1. prosince 2018

Trumpovi v prohlášení uvedli, že Bushe oceňují za "zdravý rozum, spolehlivý úsudek a klidné vůdcovství". V prohlášení se také připomíná to, že Bush dokázal vést národ i svět k "mírovému a vítěznému zakončení studené války". Obamovi Bushův život označili za odkaz "pojmu veřejné služby jako vznešeného a radostného poslání".

James Baker, který byl v Bushově administrativě ministrem zahraničí a patřil k exprezidentovým blízkým přátelům, sdělil, že Bushův odkaz bude "navždy vytesán do dějin Ameriky a světa". Ve všech svých funkcích Bush podle Bakera prokazoval "sílu, poctivost, soucit a skromnost, což jsou vlastnosti charakterizující skutečně velké vůdce".

Brent Scowcroft, který byl národním bezpečnostním poradcem v době, kdy byl Bush prezidentem, sdělil, že v Bushovi "svět přišel o velkého vůdce" a USA "o jednoho z nejlepších" lidí. Ztráta člověka, jehož označil za nejdražšího přítele, ho velmi zarmoutila. Texaský guvernér Greg Abbott k úmrtí "jednoho z největších prezidentů" uvedl, že se Texas připojuje k celonárodnímu smutku.

"George H.W. Bush byl americký hrdina a idol. Stal se přítelem všech, s nimiž se setkal. Zosobňoval vysokou úroveň a důstojnost," uvedl Abbott.

Témata:  George H. W. Bush Bill Clinton Barack Obama USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy