Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Bush, jak ho neznáte: Člen obskurního spolku, nesnášel brokolici

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Bývalý prezident Spojených států amerických George Herbert Walker Bush včera zemřel ve věku 94 let. Zde je několik zajímavostí z jeho dlouhého života, o kterých jste možná zatím nikdy neslyšeli.

George H. W. Bush se narodil 12. června roku 1924 do zámožné a prominentní rodiny. Jeho otec Prescott Bush byl americkým senátorem za stát Connecticut. Budoucímu prezidentovi se tak dostalo prestižního vzdělání.

Po napadení Pearl Harboru Japonskem se Georg Bush rozhodl vstoupit do armády. „Nemohl jsem se dočkat až skončím školu a budu moci narukovat,“ uvedl ve svých memoárech. O šest měsíců později, ve stejný den, kdy dokončil školu, se Bush přihlásil k odvodu.

Brzy poté nastoupil výcvik u námořnictva jako pilot. V roce 1943 byl Bush vůbec nejmladším pilotem v americkém námořnictvu. V průběhu války absolvoval 58 bojových misí v Pacifiku a byl několikrát vyznamenán.

V září 1944 bylo jeho letadlo při jedné z misí sestřeleno. „Kokpit se zaplnil dýmem, který mě dusil,“ cituje deník The New York Times z dopisu, který Bush později poslal svým rodičům. Dva členové posádky zahynuli, mladému pilotovi se však podařilo vyskočit. Z oceánu ho pak vyzvedla jedna z amerických ponorek.

Po návratu domů se George Bush oženil s Barbarou Piercovou, dívkou, kterou poznal o tři roky dříve. V době svatby bylo Barbaře pouhých 16 let. Jemu samotnému bylo 21. S koncem války se Bush přihlásil ke studiu ekonomie na prestižní univerzitě Yale, kterou úspěšně absolvoval v roce 1948. Během studií se budoucí prezident stal členem mýty opředeného elitního spolku Skulls and Bones.

Po dokončení školy se George Bush začal věnovat obchodu s ropou. V roce 1951 pak založil vlastní společnost a po překonání počátečních problémů se mu začalo dařit. Dříve než dosáhl čtyřiceti let se tak stal milionářem. V roce 1964 se vrhl na politickou kariéru, během které pak zastával celou řadu významných postů.

Dvakrát byl zvolen kongresmanem, sloužil jako vyslanec Spojených států v OSN, speciální vyslanec v Číně, ředitel CIA i jako viceprezident Ronalda Reagana. Když byl Reagan v roce 1985 postřelen, zastával Bush po dobu 8 hodin funkci prezidenta.

V roce 1989 byl Georg H.W. Bush jmenován 41. prezidentem Spojených států. V historii země byl teprve druhým člověkem, který byl do funkce zvolen z pozice bývalého viceprezidenta.

Jeho funkční období je vedle významných dějinných momentů, jako byla Válka v Perském zálivu nebo rozpad Sovětského svazu, spojeno také s humornými momenty. Během státní návštěvy Japonska v roce 1992 se prezidentovi udělalo nečekaně zle, takže se vyzvracel japonskému premiérovi do klína. Celou událost zaznamenaly kamery reportérů.

Známý je také prezidentův zákaz brokolice na palubě Air Force One, o kterém v roce 1990 informovaly New York Times. „Nenáviděl jsem ji už jako malý kluk, ale matka mě ji nutila jíst. Teď jsem prezidentem Spojených států amerických a už žádnou brokolici jíst nebudu!“

Po odchodu z funkce zůstával Bush starší i v pokročilém věku velice aktivní. Při příležitosti svých narozenin například rád skákal s padákem. Naposledy takto oslavil své devadesátiny v roce 2014.

V neposlední řadě je pak připomínán rodinný život bývalého prezidenta. Manželství George a Barbary Bushových trvalo 73 let, až do smrti bývalé první dámy letos v dubnu. Stali se tak vůbec nejdéle sezdaným prezidentským párem v historii Spojených států.     

Témata:  George H. W. Bush USA prezident USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy