Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi velmocemi: Trump a Putin se setkali jen krátce, další schůzka v nedohlednu

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Prezidenti Spojených států a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin se v pátek na okraj summitu G20 v Argentině krátce setkali. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil kremelský poradce Jurij Ušakov. Původně se Trump s Putinem oficiálně měli setkat na bilaterální schůzce, tu ale Bílý dům kvůli incidentu u Krymu odřekl. Další termín možného setkání obou prezidentů není podle Ušakova znám.

V Buenos Aires se ale sešel Ušakov s Trumpovým poradcem pro otázky národní bezpečnosti Johnem Boltonem. Po jednání kremelský činitel uvedl, že Moskva i Washington jsou připraveny v kontaktu pokračovat.

Putin s Trumpem se podle poradce Kremlu Ušakova v pátek krátce setkali, původně plánované oficiální jednání ale bylo zrušeno. Termín dalšího není znám.

Trump tento týden pohrozil, že kvůli incidentu, při kterém ruské námořnictvo zajalo posádku tří ukrajinských lodí, jednání s Putinem zruší. Ještě před odletem do Argentiny ale prohlásil, že na schůzku je příhodný čas a že je pravděpodobné, že se s Putinem setká. Krátce nato ale z paluby prezidentského speciálu Air Force One oznámil, že vzhledem k situaci u Krymu setkání ruší.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Summit G20

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy