Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nátlak na španělskou justici: Katalánští politici drží ve věznici hladovku

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Dva z katalánských politiků, kteří jsou kvůli uspořádání loňského referenda o nezávislosti obžalovaní ze vzpoury, zahájili ve věznici Lledoners protestní hladovku. Oznámil to dnes jejich právní zástupce. Podle něj chtějí aktivista Jordi Sánchez a exministr Jordi Turull hladovkou upozornit na to, že španělské soudy údajně jejich případ neřeší korektně.

Oba politici jsou ve vazbě od loňského roku a prokuratura pro ně začátkem listopadu v obžalobě navrhla dlouhé tresty vězení. Pro Sáncheze žádá trest 17 let odnětí svobody, pro Turulla 16 let. Proces by měl začít v lednu.

Jailed #Catalan separatist leaders start hunger strike#JordiTurull https://t.co/89TVCEKKae pic.twitter.com/nQHWzkVeKy

— Gulf-Times (@GulfTimes_QATAR) 1. prosince 2018

U soudu na lavici obžalovaných usedne celkem 18 lidí, kteří podle prokuratury při snahách o nezávislost Katalánska překročili zákon.

Sánchez a Turull tvrdí, že španělská justice jejich kauzu projednává nespravedlivě - systematicky podle nich blokuje například ústavní stížnosti obžalovaných nebo jim upírá právo, aby se zpovídali před mezinárodním soudem.

Španělská vláda v reakci na jejich oznámení o hladovce uvedla, že stejně jako ostatní španělští občané mají i separatističtí lídři zaručeno právo na spravedlivý proces.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy