Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka na spadnutí? 80 tisíc ruských vojáků v pohybu, Ukrajina povolává zálohy

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Na Ukrajině začnou v rámci vyhlášeného válečného stavu v nejbližší době vojenská cvičení armádních záloh. Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že první rezervisté budou na cvičení povoláni v pondělí, cvičení by mělo trvat deset dní. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes znovu obvinil Moskvu, že po nedávném námořním incidentu k hranicím s Ukrajinou nechala přemístit na 80.000 vojáků.

"Rusko rozmístilo pozemní jednotky o 80.000 mužích, asi 1400 dělostřeleckých a raketových systémů, 900 tanků, 2300 obrněných vozidel, asi 500 letadel a 300 vrtulníků", napsal Porošenko na twitteru.

Навколо України, на тимчасово окупованих територіях Донбасу і в Криму розгорнуто наземне угруповання чисельністю близько 80 тисяч військовослужбовців РФ, близько 1400 артилерійських та ракетних систем, 900 танків, 2300 броньованих машин, близько 500 літаків і 300 вертольотів.

— Петро Порошенко (@poroshenko) 1. prosince 2018

Informace ukrajinského prezidenta zatím není možné ověřit, konstatovala agentura AP. Pokud by však byla pravdivá, znamenalo by to, že Moskva zalarmovala většinu ozbrojených sil ve svém západním vojenském okruhu.

Současné napětí mezi Kyjevem a Moskvou způsobil incident v Kerčském průlivu, který se odehrál minulou neděli. Porošenko po ostřelování a zadržení ukrajinských lodí ruskými silami vyhlásil válečný stav v deseti oblastech Ukrajiny. Rusko považuje námořní střet za provokaci Ukrajiny.

Témata:  Armáda Ukrajina Petr Porošenko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy