Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty žlutých vest ve Francii mají už tři mrtvé. Kvůli zátarasům se zabil řidič

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Protesty takzvaného hnutí žlutých vest ve Francii mají třetí nepřímou oběť. V noci na dnešek zahynul v jižní Francii u zátarasu postaveného demonstranty řidič dodávky, oznámily úřady. Před ním už dříve zemřeli na jiných místech motorkář a chodkyně.

Zatím poslední incident se stal dvě hodiny po půlnoci ve městě Arles. Řidič dodávky najel do kamionu, který stál v zácpě před zátarasem. Bariéru postavili na okresní silnici účastníci akce svolávané od listopadu takzvaným hnutím žlutých vest kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot.

"#GiletsJaunes": un accident sur un barrage près d'#Arles a fait un mort ►►https://t.co/1YLzEad3jX pic.twitter.com/N1PgiLeQZn

— i24NEWS Français (@i24NEWS_FR) 2. prosince 2018

Místní prokurátor sdělil agentuře AFP, že se u zátarasu vytvořila zácpa v délce deseti kilometrů. Dodávka po kolizi s jiným autem narazila v plné rychlosti do kamionu.

Protesty žlutých vest začaly 17. listopadu a jejich třetí sobotní akci provázelo násilí, jež si vyžádalo podle nové bilance přes 263 zraněných. Podle nového údaje ministerstva vnitra bylo po celé Francii na akcích 136.000 lidí. Původně úřady hovořily o 75.000 účastníků.

Při předchozích smrtelných incidentech přišla 17. listopadu o život v Savojsku žena, do níž najela řidička v panice. O dva dny později pak otáčející se dodávka u jedné z blokád zranila motorkáře, který o den později zraněním podlehl.

V tuto chvíli se v Paříži koná mimořádná schůze prezidenta Emmanuela Macrona s částí vlády. Macron se předtím vrátil z Argentiny, kde byl na summitu G20, a hned po příletu se vydal do centra Paříže na místa sobotních protestů. Lidé ve žlutých vestách, kteří jeho delegaci pozorovali z asi stometrové vzdálenosti, na něj pískali, někteří ho vyzývali k demisi.

Témata:  Francie demonstrace ve Francii policie Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy