Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína chce zakázat honosné svatby, neslučují se se socialismem

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Čínská vláda vyzvala k zakročení proti rostoucímu počtu okázalých svateb v zemi. Ministerstvo pro občanské záležitosti odsoudilo extravagantní svatební obřady i předražené svatební dary. Neslučují se podle něj se socialismem i čínskou kulturou, napsal dnes web deníku The Daily Telegraph.

Kromě socialistických a čínských kulturních hodnot by měli Číňani do plánování svateb a rodiny zahrnout také politickou ideologii prezidenta Si Ťin-pchinga, uvedli vládní činitele na víkendové konferenci o svatební reformě. Místní úřady nyní budou muset vytvořit více specifická nařízení o svatební etiketě. Obřady by tak měly být jednodušší a více tradiční.

Svatby jsou v Číně příležitostí blýsknout se bohatstvím; kromě vysokých výdajů za hostiny a svatební oblečení se utrácí i za svatební fotografie v zámoří. Zároveň platí, že čím okázalejší svatba, tím dražší musí být i svatební dary.

Peking se snaží proti okázalým obřadům zakročit už několik let. Nejdříve se tamní činitelé zaměřili na přehnané pohřby, na něž některé rodiny najímaly striptérky nebo profesionální smuteční hosty; někteří se kvůli pořádaní velkolepých pohřebních obřadů i zadlužili. Nyní se čínské úřady soustředí na honosné svatby.

Jeden z čínských regionů zavedl pro svatby omezení už loni. Například svatebních hostů nesmí být více než 200 a hodnota svatebních darů nesmí přesáhnout 60.000 jüanů (bezmála 200.000 korun). Auta i nemovitosti nejsou jako dary přípustné.

Úřady chtějí mimo jiné zakročit proti násilí, které v posledních letech vzrostlo při tradičních žertech pro nevěstu a ženicha. Ty měly původně odlehčit atmosféru před "velkým dnem". V běžné praxi však často přerůstají v násilné i sexuální trestné činy.

Témata:  Čína svatby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy