Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Tichomoří: U Nové Kaledonie udeřilo silné zemětřesení, hrozí tsunami

Obří vlny
Obří vlny
Foto: Pixmac

Po silném zemětřesení u tichomořského souostroví Nová Kaledonie hrozí v oblasti série vln tsunami. Informovalo o tom dnes Pacifické středisko varování před cunami (PTWC), podle něhož měly otřesy v hloubce 10 kilometrů sílu 7,6 stupně Richterovy škály. Varování platí i pro nedaleké souostroví Vanuatu.

"Nebezpečné vlny tsunami vyvolané tímto zemětřesením jsou možné do 1000 kilometrů od epicentra u pobřeží Vanuatu a Nové Kaledonie," uvedlo PTWC.

#Tsunami alert after #NewCaledonia quake: A 7.5 magnitude quake has struck close to New Caledonia in the Pacific, with a tsunami alert issued for coasts within 1,000km (620 miles). https://t.co/pzrz5rCqmY

— OriginalBADYOGAKITTY (@minamaya13) 5. prosince 2018

Zemětřesení udeřilo v 5:18 SEČ jihovýchodně od ostrovů Loyauté, které se nacházejí necelých 200 kilometrů od novokaledonské metropole Nouméa.

Nová Kaledonie leží v jihozápadním Tichomoří, asi 1200 kilometrů od Austrálie. S rozlohou přibližně 19.000 kilometrů čtverečních, což je zhruba čtvrtina Česka, je třetím největším souostrovím v Tichém oceánu po Papui-Nové Guinei a Novém Zélandu. Na tomto francouzském území žije přes 200.000 lidí.

Témata:  Nová Kaledonie zemětřesení tsunami

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy