Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina chce vrátit Stepanu Banderovi čestný titul, očekává se odpor Ruska i Polska

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ukrajinský parlament se chystá vyzvat prezidenta Petra Porošenka, aby znovu vrátil titul Hrdina Ukrajiny veliteli Ukrajinské povstalecké armády (UPA) Stepanu Banderovi. Oznámila to agentura Interfax. Bandera titul dostal v roce 2010 od tehdejšího prezidenta Viktora Juščenka, ale nejvyšší správní soud o rok později prezidentský dekret zrušil.

Bandera za druhé světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Byl ale zatčen gestapem a vězněn v koncentračních táborech. UPA mezitím na některých místech spolupracovala s Němci, jinde s nimi bojovala. Brutálně vyháněla Poláky z dnešní západní Ukrajiny, přičemž údajně zahynulo přes 100.000 lidí. Její příslušníci měli na svědomí také vyvražďování Židů a volyňských Čechů.

Po obratu ve válce se stala hlavním soupeřem UPA Rudá armáda a sovětská tajná služba NKVD. Bandera i za přispění Němců řídil z Berlína akce UPA, která bojovala se sovětským režimem v některých oblastech až do počátku 50. let. V říjnu 1959 Banderu v Mnichově zavraždil kyanidem sovětský agent.

Když v roce 2010 Juščenko posmrtně vyznamenal Banderu čestným titulem Hrdina Ukrajiny, vyvolalo to v Rusku a Polsku vlnu odporu. Protestovali i mnozí historici a organizace protifašistických bojovníků nebo židovské obce.

Petici vyzývající Porošenka k navrácení titulu Banderovi podporují podle agentury Interfax četní ukrajinští poslanci včetně zastupitelů nejsilnější frakce Blok Petra Porošenka. Ministr zahraničí Pavlo Klimkin v říjnu navrhl, aby byl na Ukrajině vytvořen Pantheon hrdinů, kde by byl uložen prach významných osobností pohřbených v cizině včetně Bandery.

Názor Ukrajinců na osobnost kontroverzního nacionalisty je nejednoznačný. Agentura RBK-Ukrajina zveřejnila výsledky průzkumu, podle nichž 36 procent dotázaných Banderu hodnotí příznivě a 34 procent ho jako národního hrdinu odmítá.

Témata:  Stepan Bandera Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy