Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bandera je jen začátek? V Kyjevě odhalili pamětní desku dalšímu nacionalistovi

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V ukrajinském hlavním městě byla dnes odhalena pamětní deska ukrajinského nacionalistického politika a vojevůdce Symona Petljury, který po první světové válce krátce stál v čele samostatné Ukrajiny. Hlavní ataman někdejší Ukrajinské lidové republiky bývá obviňován z protižidovských pogromů, které podle dobových pramenů přinejmenším toleroval.

Petljura po skončení první světové války řídil správní úřad, který ovládal značnou část dnešní Ukrajiny, než ji v roce 1919 dobyli bolševici. Řídil pak exilovou vládu sídlící v Polsku a v roce 1924 se usadil v Paříži. Na jaře roku 1926 ho zastřelil židovský anarchista Šolom Schwartzbard, údajně jako pomstu za vyvraždění své rodiny na Ukrajině. Podle zjištění badatelů byl atentátník sovětským agentem.

Pamětní deska Petljurovi v Kyjevě je dalším projevem uctívání ukrajinských nacionalistických vůdců z minulého století, vůči němuž má řada sousedních států výhrady.

Platí to i o vůdci Organizace ukrajinských nacionalistů a její ozbrojené složky Stepanu Banderovi, který za druhé světové války vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Na svědomí má podle historiků desetitisíce vyvražděných Poláků a pogromy proti Židům a volyňským Čechům.

Pocty nacionalistům, označovaným zejména v Polsku a Rusku za teroristy a zločince, vzdává Ukrajina po získání nezávislosti na počátku 90. let. Už v roce 1992 tehdejší ředitel Židovského dokumentačního střediska ve Vídni Simon Wiesenthal protestoval proti pojmenování jedné z ulic ve Lvově po Petljurovi.

Témata:  Ukrajina nacionalismus Stepan Bandera

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy