reklama

Felix Sanz, vedoucí španělské Národní zpravodajské agentury (CNI), představil plány na podporu úřadu. Má v úmyslu najmout dalších 500 zaměstnanců do roku 2020 za účelem boje proti „rostoucí hrozbě džihádu".

Ve svém projevu na bezpečnostní konferenci ve čtvrtek však byl šéf CNI optimistický. „Vyhráváme v boji proti džihádistickému fanatismu", řekl podle zprávy listu El Pais. Poukazoval na nedávné úspěchy v pozemních bojích proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Zároveň však připustil, že porazit Islámský stát může trvat roky.

CNI hledá nové rekruty z oblasti matematiky, telekomunikace a počítačů; musí tedy mít odborné znalosti potřebné ke zmaření nového druhu terorismu, které stále více využívá nové technologie a sociální média.

Během semináře vystoupil i španělský státní tajemník pro bezpečnost Francisco Martínez Vázquez, který poukazoval, že asi 170 španělských obyvatel opustiloo zemi, aby vstoupilo do řad IS.

Z nich se už asi 20 nebo 25 lidí vrátilo do Španělska, kde jsou buď ve vazbě nebo na seznamu zájmových osob. Tyto počty jsou však podstatně nižší než v jiných evropských zemích, například ve Francii nebo Velké Británii.