Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku evakuovali kvůli likvidaci bomby 24 tisíc lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Přibližně 24.000 obyvatel města Police na severozápadě Polska muselo dnes dočasně opustit své domovy. Stalo se tak kvůli likvidaci nevybuchlé letecké bomby z druhé světové války, kterou před několika dny našli dělníci při výkopových pracích.

Podle portálu onet.pl lidi, kteří z míst určených k evakuaci neodjeli sami, autobusy od časného rána rozvážely do škol. Například pacienti místní nemocnice tak dočasně našli útočiště v tělocvičně.

Ženisté bombu, která váží okolo čtvrt tuny, odvezou do vojenského újezdu v Drawsku Pomorském. Tam ji zneškodní.

Město Police, ve kterém žije asi 33.000 lidí, připadlo Polsku po druhé světové válce. Do té doby bylo součástí Německa, jmenovalo se Pölitz. Za války v něm působila velká továrna na syntetický benzín. Město se proto opakovaně stalo cílem spojeneckých náletů.

Témata:  Polsko bomby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.