Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam se hrabe Velký bratr? Za hraní her konec internetu, psa bez náhubku zabavit. Vláda bude sledovat vše

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Komentář Petr Šulky – Dystopický román George Orwella 1984 patří mezi klasiky žánru. Autor asi nikdy nepočítal s tím, že by jeho knihu vzal jako příručku a zdokonalil jím vymyšlený systém natolik, že jeho Velký bratr by vedle nového systému vypadal jako naprostý cucák. V Číně se to podařilo.

Návrh padl již v roce 2014, vývoj byl spuštěn v roce 2015, nyní probíhají ostré testy na 6 milionech dobrovolnicích a od roku 2020 se jede naostro. Pod drobnohled státu se dostane všech 1,3 miliardy Číňanů. Ze Systému sociálního kreditu nebude pro ně úniku. Elektronický kádrovák, dráb i soudce bude sledovat vše. 

V první řadě se budou sledovat finance. Neplatí včas daně? Energie? Nájem? Systém si na ně posvítí. Bez zálohy, kaucí a příplatku si nepořídí ani jarní závitek v bistru na rohu. Mnohé služby budou pro nespolehlivé plátce zapovězeny nebo omezeny. Pokud se vydá jako občan Číny po cestě po vlastní zemi a bude chtít bydlet v lepším hotelu systém, pokud u měj zjistí nějaký rest nebo nespolečenské chování, mu zakáže v něm bydlet.

Sledovat se bude i občanovo denní chování a dodržování legislativy. Vedle kriminálních činů jej kredit ovlivní i přestupky typu jízda na červenou, nedání přednosti v jízdě, jízda na černo ve vlaku či autobusu nebo kouření v nekuřáckých prostorách. Negativní je i opilost. To je spojeno s finančním systémem. Je sledováno, zda utrácí za alkohol. Pokud ano, tak vězte, že úřady jim automaticky mohou zabavit řidičský průkaz, vyloučit z hromadné dopravy či rovnou poslat na léčení.

Pečlivě bude sledováno i sociální chování nebohých Číňanů. Pokud budou komunikovat s lidmi s nízkým kreditem půjde dolů i jejich. Černé listiny lidí s cejchem bude veřejný a všichni budou před nimi varováni. Mínus bude i odmítání vojenské služby nebo pomlouvání komunistické strany. V hledáčku budou i pejskaři. Pokud někdo bude venčit svého psa bez náhubku nebo vodítka půjdou bodíky dolů. Jakmile to přesáhne určitý počet minusových bodů, pes bude zabaven. Systém mimochodem už funguje v Junanu. 

Pod ještě větším drobnohledem bude chování uživatelů na internetu. Pokud systém vyhodnotí, že občan tráví na sociálních sítích, hraním her nebo sledováním porna? Kritizuje, byť skrytě, stranu a vládu? Věří a rozšiřuje fake news? Vzhledem k tomu že je v Číně cenzura internetu nejpokročilejší trest bude rychlý. V první fázi mu zpomalí připojení k internetu. Nedá-li si ani pak nedbalý a zahálčivý internetový provokatér pokoj, odstřihne ho bdělý stát od internetu úplně.    

Systém má vedle malusů i bonusy. Pro spořádané, řádně daně platící občany nebude problém sehnat půjčku bez věřitele, pronájem bytu nebo auta bez kauce nebo získat slevu na zboží či lepší pozici v internetových seznamkách.  Na děti bezúhonných soudruhů bude také myšleno při výběru na lepší školy nebo při nástupu do zaměstnání. Některé pozice budou zcela jen pro ně a provinilci o nich budou moci jen snít.  

A jak matička strana a vláda zajistí, aby vše fungovalo? Na internetu již cenzurní a sledovací systém jede naplno. Nové bude jen bodování. A v ulicích měst? Již dnes je po Číně rozmístěno 100 milionů kamer. Přibít by jich mělo ještě 400 milionů. Samozřejmě, že nebude v lidské moci sledovat, zda někteří soudruzi nezlobí. Proto je do celého projektu silně zapojena umělá inteligence. Ta je již dnes schopna rozpoznat i v davu jedince a hromadně sledovat chování každého z nich.

Od roku 2020 bude mít každý čínský občan vlastní digitální šanon a v něm bude mít stát o něm veškeré informace. Diktatura se definitivně spojila s moderní technologií a vytvořila Totalitu 2.0. Nebude úniku před dohledem státu. Proč by nás to mělo zajímat? Čína je přeci daleko a my jsme přeci demokracie, kde není přeci něco podobného možné. A jsme si tím doopravdy jisti? Již dnes, z mnoha skandálů víme, kolik informací provozovatelé sociálních sítí a vyhledávačů o nás sbírají. Jak ukázali wikileaks i státy už sbírají tajně velké množství citlivých informací o svých občanech. Co když už podobného Velkého bratra za zády máme a ten jen hraje skrytější hru?      

Témata:  Čína internet

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy