Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA, Británie a Litva kvůli incidentu v Kerčském průlivu navýší pomoc Ukrajině

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Spojené státy se rozhodly podpořit ukrajinské vojenské námořnictvo mimořádnou finanční pomocí ve výši deseti milionů dolarů (227 milionů korun).

Oznámil to americký tisk s odvoláním na rozhodnutí Pentagonu. Krok souvisí s incidentem v Kerčském průlivu, při němž minulý měsíc ruské lodě zadržely tři ukrajinská vojenská plavidla a zatkly 24 členů jejich posádek.

Pentagon ve zprávě o pomoci znovu vyzval Rusko, aby lodě Ukrajině vrátilo a námořníky propustilo. Moskva by podle prohlášení měla respektovat svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny. Azovské moře musí zůstat otevřené pro mezinárodní tranzit a Rusko nesmí ukrajinské přístavy blokovat, konstatovalo ministerstvo.

Podle informací ukrajinského tisku hodlá zvýšit pomoc ukrajinským bezpečnostním složkám i Litva a Velká Británie. V Oděse je v těchto dnech na návštěvě britská výzvědná loď HMS Echo. Podle britského tisku se zúčastní manévrů v Černém moři, po nichž ji má vystřídat další výzvědná loď HMS Enterprise.

Témata:  USA Ukrajina Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy