reklama

V centrále NORAD ve státě Colorado zasednou stovky dobrovolníků, aby ve vojenských uniformách a s červenou čepicí a bílou bambulí odpovídali na telefonáty zvědavých a dychtivých děti, kdy k nim dorazí Santa Claus, případně Pére Noël, Jultomte, Papá Noel, Weihnachtsmann nebo Ježíšek. Dotazů se podle agentury AP čekají desítky tisíc z celého světa, telefonní číslo je 001-877-446-6723.

Všechno to začalo v roce 1955 v Colorado Springs, kdy plukovník Harry Shoup před vánočními svátky zvedl vyzvánějící telefon v očekávání, že uslyší rozkaz nadřízeného generála. Ke svému překvapení ale slyšel dětský hlas a přání promluvit se Santa Clausem. Příběh zaujal novináře, kteří v místních novinách otiskli inzerát nabízející dětem vánoční informace na telefonní lince velitelství CONAD, jak zněla zkratka předchůdce nynější NORAD. Pak už se věci rozběhly rychle.

Loni v Colorado Springs vyřídili přes 126.000 telefonátů. Dobrovolníci, kteří obsluhují některý ze 160 aparátů, dostávají příručku s pokyny, jak na dotazy dětí odpovídat. Operačním sálem znějí koledy.

Letos bude telefon obsluhovat i nově jmenovaný velitel NORAD generál Terrence O'Shaughnessy. Vánoční službu mu podle médií letos v dubnu dokonce naléhavě kladli na srdce i američtí senátoři při schvalovacím slyšení v Kongresu.

O finance se coloradské velení NORAD bát nemusí. Zablokování přísunu peněz, které platí od sobotního rána pro velkou část vládních úřadů, se složek ministerstva obrany netýká.